14. april var det ett år siden over 200 skolejenter ble bortført fra en kostskole i Chibok i Nigeria. Bildet er fra en markering i hovedstaden Abuja. Foto: Afolabi Sotunde / Reuters / NTB scanpix

– 200 jenter reddet fra Boko Haram i Nigeria

200 jenter og 93 kvinner ble tirsdag befridd fra Boko Haram-fangenskap i Nigeria. Men ingen av dem var fra gruppen som ble bortført fra en kostskole for et år siden.

Kvinnene og jentene ble reddet av den nigerianske hæren fra Sambisa-skogen i det nordlige Nigeria, samme området der det har kommet meldinger om at jentene fra Chibok befant seg.

Det ble derfor spekulert på om noen av de befridde jentene kan ha vært fra Chibok, men det ble senere tirsdag avkreftet av hæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Styrkene har reddet 200 bortførte jenter (ikke Chibok-jentene) og 93 kvinner, skrev oberst Sani Usman i en tekstmelding.

Tidligere tirsdag opplyste hæren at den hadde ødelagt tre av Boko Harams leire i Sambisa-skogen, som ligger i delstaten Borno, nordøst i landet.

#BringBackOurGirls

Bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok, også i Borno, 14. april i fjor førte til at verdens øyne ble rettet mot opprørsgruppas brutale framferd. I timene etter massebortføringen klarte 57 av jentene å rømme, mens 219 endte i langvarig fangenskap.

En hel verden reagerte, og mange la ut bilder på sosiale medier med emneknaggen «BringBackOurGirls» («Hent hjem jentene våre»).

I ukene etter hendelsen sa nigerianske sikkerhetskilder og lokale kilder i Borno at det var ting som tydet på at jentene hadde blitt tatt med til Sambisa-skogen.

Barnesoldater

Også mange andre jenter og gutter er forsvunnet i konfliktområdene. De er blitt bortført, rekruttert som barnesoldater eller tvunget på flukt, ifølge UNICEF.

Unge kvinner og jenter som senere har klart å rømme, forteller til organisasjonen at de ble holdt fanget og i noen tilfeller voldtatt, tvangsgiftet og tvunget til å delta i væpnede angrep, noen ganger mot sine egne landsbyer.

Offensiv

Den væpnede, islamistiske gruppen Boko Haram har base i Nord-Nigeria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regjeringshæren i Nigeria innledet tidligere i vår en offensiv mot Boko Haram, med støtte fra nabolandene Tsjad, Kamerun og Niger.

Les også
Hundrevis funnet døde i Nigeria
Les også
Branner og plyndring sjokkerer kristne i Niger
Les også
– Boko Haram har bortført 40 gutter og menn
Les også
Brutaliteten kjenner ingen grenser
Les også
8.700 soldater settes inn mot Boko HaramFakta om Boko Haram
Les også
Å lyve for å fremme islamTaqyiah
Les også
Opposisjonen i Nigeria erklærer historisk seier
Les også
Israel og trusselen fra radikal islam