«Vi skal slukke alle julelys!»

Hvorfor er kristne ekstra utsatt for angrep i jule­høytiden? Det spørsmålet har både et «strategisk», et «religiøst» og et «åndelig» svar. La oss be for kristne søsken som lever i frykt for terror i julen.

Et par uker før jul advarte myndighetene i Pakistan mot sannsynlige terrorangrep mot kristne i landet. De kristne i Pakistan visste av smertelig erfaring at det som hadde skjedd før kunne skje igjen.

Da de kom sammen til gudstjeneste i metodistkirken i byen Quetta, noen mil fra grensen til Pakistan, en by der Taliban har fotfeste, kom to selvmordsbombere til kirken – ikke for å tilbe, men for å drepe, ødelegge og skape frykt langt ut over Quettas grenser. Budskapet de ønsket å formidle, var: «Hvis dere feirer Jesu fødsel, kommer vi til å angripe dere!» Elleve mennesker ble drept og 50 såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I førjulstiden i år 2000 ble over hundre kristne drept i angrep på Molukkene i Indonesia. Ropene fra krigerne på øya Halmahera lød: «La oss blåse ut alle julelys i desember.» Det betydde at de ville gjøre ende på alle som feiret Jesu fødsel. Geriljabevegelsen Laskar Jihad truet med å gjøre julen 2001 til en blodig jul for de kristne på Sulawesi.

Helt fra kong Herodes sin plan om å drepe det nyfødte barnet Jesus, har det vært angrep mot dem som tilber ham. Jesus overlevde, men et stort antall uskyldige guttebarn ble drept. I vår tid skjer det angrep på mennesker fordi de følger Jesus og tilhører den kristne kirke. Det er det gale de har gjort, slik deres fiender ser det.

På vegne av kristne søsken som lever i frykt for terror i julen, ber vi alle menigheter ta dette med i bønn i julens gudstjenester. De vil så gjerne feire Fredsfyrstens fødsel, men for mange medfører det stor risiko. Hvorfor? I forfølgernes øyne er det opprørende at de feirer at Gud selv kom og ble en av oss.

I begynnelsen av desember 2016 ble mange mennesker, de fleste kvinner og barn, drept da en selvmordsbomber angrep St.Markus-kirken i Kairo. Tiden for angrepet var neppe tilfeldig. Det skulle på nytt sende et budskap om at feiringen av Jesu fødsel ikke blir tolerert.

I Iran, som i mange andre land, har både sekulære og mennesker med en annen religiøs tro oppsøkt kirker i julehøytiden fordi feiringen på en spesiell måte tiltrekker dem. Det er noe med skjønnheten, gleden og freden som følger julens budskap.

Nå, når Irans myndigheter har stengt alle kirkebygg, lengter fortsatt iranere etter å høre julens budskap. De oppsøker husmenighetene. Det er ikke overraskende at myndighetene er spesielt opptatt av å arrestere husmenighetsledere og medlemmer nettopp i julehøytiden.

Hindufundamentalistene truer de kristne i India. I 2008 ba de myndighetene å holde alle offentlige bygninger stengt den 25. desember. Dagen ble valgt med omhu. Fikk de det som de ville, hadde de en gyllen anledning til å angripe alle som samles. «Hvordan kan det bli en fredelig julefeiring hvis dette skjer?» spurte de kristne. I Andra Pradesh besluttet den romersk-katolske biskopen å avlyse alle julearrangementer for å unngå angrep.

Somalia og Brunei har besluttet å forby all julefeiring, skrev avisen Daily Mail i 2015. Sjeik Mohamed Khayrow, som er generaldirektør for Somalias departement for religiøse spørsmål, opplyste at alle forsøk på å feire jul i landet vil bli stoppet med fysisk motstand og vold. Alle hendelser relatert til jul og nyttårsfeiring strider mot den islamske kulturen og kan skade troen i det muslimske samfunnet, uttalte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Nord-Korea finnes det ingen julelys, ingen julemiddager, ingen julegudstjenester for kristne. Det er ikke lovlig å feire Frelserens fødsel. Er hele familien kristen, kan de forsiktig markere en feiring. Men ikke slik at naboen vil legge merke til det. Også denne julen vil det være førti tusen kristne i Nord-Koreas dødsleirer.

Hvorfor er kristne spesielt utsatt for forfølgelse i julen og andre kristne høytider?

Det kan gis et «strategisk» svar. Terrorhandlinger rammer sterkest der mange samles. Derfor vil de som er fiender av de kristne slå til mot slike samlinger for at folk skal skremmes bort fra julefeiringen og ikke komme sammen til fremtidige samlinger.

Det kan gis et «religiøst» svar på det: At så mange kristne samles og synliggjør sin kristne tro, provoserer majoritetsreligionen. Den kristne julefeiringen er en høytid med et budskap om glede og fred.

De kristnes julefeiring tiltrekker også mange som ikke er kristne. Det misliker de radikale motstanderne, og de vil sende skremmeskudd til både kristne og andre som ønsker å ta del i den kristne feiringen av Jesu fødsel.

Islam ser på det som blasfemi å si at Gud har en Sønn - og at den Sønnen er Jesus som ble født i Betlehem. Kristne er «fremmedelement» i mange nasjoner, og når det kristne nærvær blir ekstra synlig i forbindelse med julefeiringen, provoserer det.

Men først og fremst er det et «åndelig» svar. Fra begynnelsen har djevelen og ondskapens åndehær angrepet det som kommer fra Gud. Også Jesus opplevde det som barn da kong Herodes ville drepe ham. Jesus, Maria og Josef måtte flykte.

Da kirken ble født på pinsedagen i Jerusalem, satte straks djevelen i gang forfølgelse. Diakonen Stefanus og apostelen Jakob ble drept, andre apostler fengslet og Jerusalem-menigheten fordrevet. Forfølgelse av kristne er ikke noe nytt fenomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vil følge kirken fram til Jesu gjenkomst. Kirken feirer at Fredsfyrsten, Verdens Lys, Immanuel, Frelseren (Jesus) kom til jorden, at «Gud sin egen Sønn oss gav» – at alle Det gamle testamentets løfter er oppfylt i Ham. Det er det djevelen frykter mer enn noe annet.

Ikke glem å be om beskyttelse for de kristne og åpenbaring for forfølgerne denne julen.