TVANGSARBEID: En indisk gutt gråter etter å ha blitt reddet fra tvangsarbeid på en tekstilfabrikk i New Delhi.

Vi må styrke kampen mot moderne slaveri

Verden har forpliktet seg til å avskaffe moderne slaveri og oppnå anstendig arbeid for alle kvinner og menn, gjennom bærekraftsmålene. Dette er forpliktelser vi ikke kan løpe fra.

Virksomheter i Norge er opptatt av at produktene og tjenestene de tilbyr, er produsert under gode arbeidsforhold. Samtidig mangler flere av dem oversikt over forholdene i egne leverandørkjeder. Mange av varene som selges i norske butikker i dag, kan være produsert under tvangslignende forhold. Dette vil regjeringen sette en stopper for.

Kampen mot moderne slaveri er satt høyt på den politiske dagsorden. Slaveri er en krenkelse av menneskerettighetene og ulovlig i svært mange land. Likevel er fortsatt over 40 millioner mennesker ofre for tvangsarbeid eller tvangsekteskap. Over 70 prosent av ofrene er kvinner og jenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Når vi samtidig mottar rapporter om at pandemien kan skyve ytterligere 9 millioner barn ut i barnearbeid, er det svært bekymringsfullt.

MINISTER: Dag-Inge Ulstein, utviklingsminister (KrF)

Verden har forpliktet seg til å avskaffe moderne slaveri og oppnå anstendig arbeid for alle kvinner og menn, gjennom bærekraftsmålene. Dette er forpliktelser vi ikke kan løpe fra.

I 2011 vedtok FN et ambisiøst rammeverk for menneskerettigheter og næringsliv. Ti år senere går Norge foran gjennom å vedta verdens mest offensive lov om åpenhet i leverandørkjeder.

Loven innebærer blant annet at du som kunde kan ta kontakt med butikken du vil handle hos, og kreve informasjon om hvordan de har ivaretatt anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter ved produksjon av varene de selger.

Den norske åpenhetsloven blir lagt merke til internasjonalt. Det er grunn til å være stolt av at Norge går i front for et mer ansvarlig næringsliv. Vi ser allerede at flere følger etter. Men å vedta en lov er likevel ikke nok. Nå handler det om gjennomføring.

Det er grunn til å være stolt av at Norge går i front for et mer ansvarlig næringsliv.

Regjeringen har derfor styrket innsatsen for å bekjempe moderne slaveri. I 2020 kom det norske bistandsprogrammet, og avtaler er inngått med norske og internasjonale partnere. Nylig lanserte vi en strategi som har som mål å gjøre innsatsen mot slaveri til mer en integrert del av vårt utviklingssamarbeid.

Våre multilaterale og sivilsamfunnspartnere har skaffet seg god erfaring med hva som virker – vi må bare gjøre mer av det! Sosiale sikkerhetsnett vil gjøre de fattigste mindre sårbare ved pandemier og kriser.

Klimatilpasning og sultbekjempelse vil kunne bidra til at færre flytter på seg, og dermed unngår å ende i situasjoner der de lett utnyttes. Tilgang til læring, skolemat og et trygt skolemiljø kan forebygge utnyttelse. Ordnede arbeidsforhold i hele leverandørkjeden likeså.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

MINISTER: Kjell Ingolf Ropstad, barne- og familieminister

Allerede tar mange store og små bedrifter ansvar for å sikre anstendig arbeid og motarbeide slaveri hos dem som produserer våre varer. Like fullt finnes det fortsatt bedrifter som ikke tar dette ansvaret på alvor.

Gjennom åpenhetsloven sørger vi for at det ikke er lønnsomt å la være å ta dette ansvaret. Større virksomheter plikter etter loven å arbeide for å avdekke og håndtere kritikkverdige forhold i sine leverandørkjeder.

Gjennom felles innsats, nasjonalt og internasjonalt, trapper vi opp kampen – kampen for å få barn på skolen, foreldre ut i anstendig arbeid, og for å sikre at vi som forbrukere ikke kjøper varer som er produsert under uverdige forhold.