Veivalg i Normisjon

Norge har en rik historie å ta vare på som sendenasjon.

Det kom som en over­ras­kel­se for mange da Nor­mi­sjons mar­kan­te ge­ne­ral­sek­re­tær Rolf Kjøde i april meld­te at han til nytt­år gir seg etter ti år i stil­lin­gen. Frem­gangs­må­ten lig­ner den Mi­sjons­sam­ban­dets tid­li­ge­re ge­ne­ral­sek­re­tær Ola Tulluan valg­te, da han i 2010 meld­te sin av­gang og ville gi sin etter­føl­ger tid til å sette seg or­dent­lig inn i sa­ke­ne før ge­ne­ral­for­sam­lin­gen i 2012.

Nor­mi­sjons neste ge­ne­ral­for­sam­ling er i 2015, og den nye ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren får der­med om­kring et år på seg før saks­pa­pi­re­ne må være fer­di­ge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nye ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren tar over en or­ga­ni­sa­sjon som, i lik­het med de øv­ri­ge bede­hus­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne, be­fin­ner seg i om­fat­ten­de om­stil­lings­pro­ses­ser. Nor­mi­sjons his­to­rie strek­ker seg tolv år til­ba­ke, men San­tal­mi­sjo­nen (1867) og Indre­mi­sjons­sel­ska­pet (1868) hadde begge lange røt­ter i norsk mi­sjon.

Det var et nytt grep da man valg­te å slå sam­men en ytre- og en indre­mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjon, og det skjed­de ikke uten mot­fore­stil­lin­ger. Men det skul­le ikke være et una­tur­lig grep, med tanke på kir­kens kall til å nå alle folke­slag. Fort­satt er det om å gjøre at ar­bei­det med å bygge iden­ti­tet i or­ga­ni­sa­sjo­nen fort­set­ter. Det er ikke noen enkel opp­ga­ve i en tid hvor flere etab­ler­te sam­men­hen­ger sli­ter med å opp­rett­hol­de lo­ja­li­te­ten ut­over den lo­ka­le for­sam­lin­gen eller me­nig­he­ten.

Fjor­årets ge­ne­ral­for­sam­ling gjor­de ty­de­lig at det in­ternt i or­ga­ni­sa­sjo­nen fin­nes en viss skep­sis med tanke på å havne i en slags op­po­si­sjons­rol­le til Den nors­ke kir­kes me­nig­he­ter. Mens Nor­mi­sjons egne Stor­sa­len i Oslo, IMI-kir­ken i Stav­an­ger, Nor­kir­ken i Ber­gen og Salem i Trond­heim ut­mer­ket godt kla­rer seg på egen kjøl, kom det også frem et sterkt ønske om fort­satt å på­vir­ke Den nors­ke kirke in­nen­fra, blant annet ved å få inn folk med til­knyt­ning til Nor­mi­sjon i lan­dets sokne­råd.

Nøk­ternt sett vir­ker det mest sann­syn­lig, gitt at ut­vik­lin­gen i Den nors­ke kirke fort­set­ter i samme ret­ning som nå, at de lu­thers­ke bede­hus­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne i stør­re grad kom­mer til å satse på egne me­nig­hets­struk­tu­rer. Imid­ler­tid vil det nok også i frem­ti­den fin­nes store va­ria­sjo­ner her, og det vil mange ste­der fin­nes vel­fun­ge­ren­de me­nig­he­ter i Den nors­ke kirke som også er egnet for mi­sjo­nær­re­krut­te­ring.

Innen ytre­mi­sjon be­skri­ver den om­tal­te stra­tegi­pla­nen klo­ke­lig Euro­pa som en vik­tig mi­sjons­mark, i er­kjen­nel­sen av at evan­ge­li­ets tyngde­punkt i stor grad har flyt­tet seg til det så­kal­te glo­ba­le Sør. Ikke desto mind­re er det fort­satt en trist kjens­gjer­ning, som stra­tegi­pla­nen også på­pe­ker, at mind­re enn fire pro­sent av den krist­ne kir­kes mi­sjo­nær­res­sur­ser er sendt til den minst nådde fjerde­de­len av ver­dens be­folk­ning.

Her vil Nor­mi­sjon, med ut­gangs­punkt i sin his­to­rie, sær­lig prio­ri­te­re Sør- og Sen­tral-Asia.

Sam­ti­dig som nors­ke mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjo­ner i tiden frem­over må vie hjemme­ar­bei­det mer opp­merk­som­het enn før, må dette aldri få en slik po­si­sjon at kal­let til ytre­mi­sjon blir glemt. Norge har en rik his­to­rie å ta vare på som sende­na­sjon, og fort­satt fin­nes det mange folke­grup­per som er ukjen­te med evan­ge­li­et om Jesus Kris­tus som ver­dens frel­ser.

Vi øns­ker Nor­mi­sjons nye ge­ne­ral­sek­re­tær lykke til med store og vik­ti­ge opp­ga­ver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Normisjon har bestemt seg for ny generalsekretær
Les også
Mister Mr. NormisjonRolf Kjøde