FORFØLGELSE: I 2014 ble Narendra Modi statsminister i India. Siden hans parti, BJP, kom til makten, har omfanget av voldelige angrep mot religiøse minoriteter økt. Foto: AP / NTB

Urovekkende om forfølgelse i India

Skal det bli endring i India, må det samordnet, internasjonal politisk handling til.

Den unge indiske kvinnen Silpha er en av flere kristne og muslimer som forteller om økende forfølgelse av trosminoriteter i India i en ny rapport. Silpha ble født i en hindufamilie, men kom til tro på Jesus som voksen.

Les også
Sosiale medier «flommer over av hat» mot indiske kristne

I juni i fjor ble kirken hennes angrepet av en hindu-radikal mobb. Et 20-talls personer omringet kirkebygningen, sparket opp døren og avbrøt gudstjenesten.

Både pastoren, hans kone og Silpha ble arrestert. Pasto-paret ble tvunget til å gi en falsk tilståelse om at de tvang hinduer til å konvertere til kristen tro, mens Silpha måtte skrive under på et papir der det sto at hun selv har skylden, hvis det skjer noe med henne.

Hendelsen er karakteristisk for undertrykkelsen religiøse minoriteter opplever i dagens India: Vold utført av radikale, hindunasjonalistiske grupper og politi som står på angripernes side er noe av grunnen til at både kristne og muslimer lever i daglig frykt.

Dette kommer frem i den ferske rapporten «Destructive lies» (ødeleggende løgner), som utført av anerkjente London School of Economics, på bestilling fra organisasjonen Open Doors (Åpne Dører).

Den kristne konvertitten Silpha er fra delstaten Orissa, der over 600 kristne landsbyer ble angrepet i årene fra 2007 til 2010. 39 kristne ble drept og 232 kirker ble ødelagt i denne perioden.

Les også
Indisk aktivist døde i fengsel

Noen år tidligere, i 2002, ble over 2000 muslimer drept i en anti-muslimsk pogrom i delstaten Gujarat. Muslimer i titusentall ble hjemløse.

Dette skjedde da Narendra Modi var førsteminister i Gujarat og generalsekretær i det hindunasjonalistiske partiet BJP i delstaten.

I 2014 ble Narendra Modi statsminister i India. Siden BJP kom til makten, har omfanget av voldelige angrep mot religiøse minoriteter ifølge rapporten økt jevnt og trutt.

Dette har skjedd samtidig med at BJPs hindunasjonalistiske budskap har fått gjennomsyre det indiske samfunnet fra topp til bunn; i politikken, statsforvaltningen, skolevesenet, politiet og media.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er tragisk at India, som gjerne omtales som verdens største demokrati, beveger seg i en autoritær, nasjonalistisk retning under Modis ledelse.

Et av de siste ofrene er den 84 år gamle jesuittpresten Stan Swamy, som ble arrestert i oktober i fjor og døde mandag.

Rapporten «Destructive lies» viser hvordan etablerte medier nører opp under hat mot minoriteter ved å formidle rykter som at muslimer sprer korona-smitte og at kristne tvinger hinduer til å konvertere.

Ryktene spres som ild i tørt gress i sosiale medier og bidrar til å oppildne til angrep.

Det er dypt tragisk at India, som gjerne omtales som verdens største demokrati og har en grunnlov som skulle garantere trosfrihet, beveger seg stadig lengre i en autoritær, nasjonalistisk retning under Modis ledelse.

Den nevnte rapporten utfordrer også den internasjonale kirke. Kristne med dalitbakgrunn i indiske frittstående kirker skal være hardest rammet av forfølgelsen, mens etablerte protestantiske og katolske kirker i større grad får være i fred.

De forfulgte får imidlertid ikke alltid den hjelp og støtte fra de etablerte kirkene som en kunne håpe. Om dette skyldes frykt, arv fra kastesystemet eller teologiske uenigheter, er ikke godt å si.

Men kirker nasjonalt og internasjonalt må oppfordres til å vise større solidaritet med sine lidende, indiske trossøsken.

Videre utfordres både politiske ledere og medieeiere. Forskere og menneskerettighetsorganisasjoner gjør en viktig jobb med å avdekke urett og få fakta på bordet.

Skal det bli endring i India, må det også samordnet, internasjonal politisk handling til. Det må blant annet stilles krav om respekt for menneskerettigheter i forbindelse med låneavtaler, bistand og handel.

Indiske politikere og ledende politi som kan knyttes til pogromer og oppfordring til vold mot kristne og muslimer, må stilles til ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og medieeiere må være seg sitt ansvar bevisst når det gjelder etterrettelighet og monitorering for å avdekke falske nyheter og oppfordring til voldelige angrep.