ASYL: Hovedgrunnen til at mange må vente lenge i mottakene, er at det som kjent kom veldig mange asylsøkere til Norge i fjor høst, tre ganger så mange som i «normale» år. Saksbehandlingskøen har rett og slett blitt lenger, skriver Hanne Jendal. På bildet ser vi UDI-direktør Frode Forfang.

UDIs saksbehandling går raskere

Det er imidlertid ikke riktig at noen må vente i opp til fire år før de blir kalt inn til asyl-intervju og får et vedtak i saken sin.

I begynnelsen av året hadde vi 24.000 ubehandlede asylsøknader, nå venter rundt 15.000 asylsøkere over hele landet på å få sakene sine behandlet.

Mange har ventet lenge, og vi forstår godt at det kan være frustrerende å bo i et asylmottak over lang tid. Derfor jobber UDI hardt hver dag for at flest mulig skal få avklart søknadene sine og komme seg videre i livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hovedgrunnen til at mange må vente lenge i mottakene, er at det som kjent kom veldig mange asylsøkere til Norge i fjor høst, tre ganger så mange som i «normale» år. Saksbehandlingskøen har rett og slett blitt lenger.

Det er imidlertid ikke riktig at noen må vente i opp til fire år før de blir kalt inn til asylintervju og får et vedtak i saken sin. Påstanden om fire års saksbehandlingstid er basert på en misforståelse og dukket opp i det politiske ordskiftet tidligere i år.

Ingen asylsøkere i Norge må vente i årevis på at søknaden blir behandlet, tvert imot vil mange av dagens beboere oppholde seg kortere tid i mottakene enn tidligere år fordi kommunene bosetter flyktninger raskere enn før.

Hittil i år har vi blant annet prioritert å behandle saker der det er sannsynlig at søkerne vil få avslag. Vi har prioritert på denne måten både for å gi raske svar til dem som ikke får bli i Norge, og for å sende et tydelig signal om hvem som ikke kan forvente å få opphold her.

Asylsøkere og andre har også merket seg at enkelte søkere som har bodd lenge i mottak, kommer senere til intervju enn andre som har oppholdt seg der i kortere tid. Dette skyldes blant annet at UDI har prioritert å avvikle de såkalte akuttinnkvarteringene, og behandlet sakene til dem som bodde der først.

En annen årsak er de 250 nyansatte saksbehandlerne som har fått tildelt saker etter tema de har fått opplæring i, og ikke etter når søknadene kom inn til UDI.

Vi samarbeider med Politiets utlendingsenhet som nå innkaller og fullfører registreringen av asylsøkere fra i fjor høst. I mange tilfeller vil en slik registrering være nok for at vi kan fatte vedtak i saken, mens andre asylsøkere vil bli intervjuet før vi fatter vedtak.

Hvis det fortsetter å komme få asylsøkere til Norge, håper vi å ferdigbehandle de aller fleste av fjorårets asylsøknader i løpet av høsten, deriblant søknadene til syrere og andre som trolig vil få beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
UDI tar massiv selvkritikk i asylrapport
Les også
UDIs asylprognose blir trolig kraftig nedjustert
Les også
Nå kan han være lovlig i Norge
Les også
Kristen familie sendes ut av Norge - menighet i sjokk
Les også
Asylsøkere sultestreiker i protest mot UDI