Nå kan han være lovlig i Norge

Inntil videre er ikke Kibatu fra Eritrea lenger utvist fra Norge. UNE omgjorde vedtaket om utvisning på livstid.

– Dette var virkelig en liten seier, sier advokat Robina Hussain i Advokatfirmaet Suleimann & co, som har jobbet gratis for mannen fra Eritrea som har hatt et brutalt møte med norske utlendingsmyndigheter.

Når UNE nå har omgjort utvisningsvedtaket, betyr det at Kibatu oppholder seg lovlig i Norge og at søknaden om familiegjenforening kan behandles.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle i familien er veldig glad. Det har vært mye stress og mye vanskelig i livet. Men nå takker vi for alt, sier kona Yeshu på telefon fra Grimstad.

Les også:UDI: Vi ser at han har kommet forferdelig uheldig ut

Feil skjema

Dagen møtte i fjor sommer 53-åringen frå Eritrea som da var innlagt på Rikshospitalet. 12 år tidligere flyktet han fra Eritrea etter å ha blitt fengslet og torturert i det beryktede regimet. Av frykt for å sette familien i fare, kontaktet ham dem ikke da han fikk oppholdstillatelse i Italia.

Etter ti år fikk han vite at kona og barna hadde fått asyl i Norge. Han reiste da så raskt som mulig fra Italia til Norge for å bli gjenforent med dem og søkte asyl her. Han opplyste ikke at han allerede hadde oppholdstillatelse i Italia.

Begge ting skulle vise seg å bli skjebnesvangre. Hadde han søkt familiegjenforening, ville søknaden hans ha blitt godkjent og han kunne være med familien, mener Hussain.

Dømt

Men i stedet avviste UDI asylsøknaden fordi han allerede hadde opphold i Italia. Siden han ikke hadde gitt opplysning om at han hadde opphold i Italia, er det brudd på utlendingsloven. Resultatet ble at Kibatu ble utvist og fikk innreiseforbud i fem år. Han kom tilbake til Norge. Siden han brøt innreiseforbudet, ble han pågrepet igjen.

Straffen for å bryte innreiseforbudet ble hevet i 2014 fra fengsel i inntil seks måneder til fengsel i inntil to år. Bakgrunnen var å ramme narkolangere og andre kriminelle. Den nye, strenge loven rammet Kibatu, og han ble dømt til ti måneders fengsel for brudd på utlendingsloven. Han fikk innreiseforbud på livstid.

Les også:Advokaten: - UDI har ikke informert Kibatu godt nok

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Familiegjenforening

Tirsdag denne uken kunne advokat Hussein overbringe nyheten om at utvisningsvedtaket er opphevet.

– UNE har foretatt en skjønnsmessig vurdering og kommet til at det ikke er forholdsmessig å utvise ham, sier Hussein.

I november i fjor søkte hun om familiegjenforening på vegne av Kibatu. Søknaden vil nå bli behandlet.

– Vi håper han får innvilget oppholdstillatelse. Han vil uansett kunne besøke kona i Grimstad. En stor hindring er borte.

Sykehusprest Øystein Buer på Rikshospitalet har vært en sentral støttespiller for Kibatu. Han var veldig lettet over avgjørelsen.

– Jeg vet en del om hvor hardt livet hans er og har vært. Jeg er glad for at våre myndigheter klarer å omgjøre egne utvisningsvedtak når det er grunn til det, sier Buer.