PÅSTAND: Kan det være slik at annonsøren mener at «Israels venner» er identisk med miljøet i og rundt Norge Idag? Det er i tilfelle en drøy påstand. Og dersom man ikke får noen til å debattere mot seg, må man også gå i seg selv og analysere egen framtoning, skriver Petter Olsen.

Provokasjon til debatt

Mens Sten Sørensen frykter for at israelsengasjementet skal dø ut, bruker Norge Idag-miljøet annonsekroner på å framheve seg selv og spotte sine meningsmotstandere, skriver Petter Olsen.

I en helsides annonse i Dagen 12. juni etterlyses «Kjempen Goliat». «Har Israels venner allerede vunnet debatten om Israel intellektuelt? Er enetale i NRK den siste skansen for de politisk korrekte», spørres det i annonsen fra Kristen Mediaallianse Drift AS, som eier avisen Norge Idag.

Deler av den omtalte annonsen som var på trykk i Dagen 12. juni. Faksimile: Dagen

Kristen Mediaallianse utfordrer i annonsen «kjempen Goliat som kan stå opp mot Israels hær, ja, Israels venner – i åpen tvekamp – på offentlige folkemøter, fra Tromsø til Oslo og Grimstad.» Og utfordringen gjelder særlig Norge Idags generalforsamling på Bildøy torsdag til søndag. Klokken 17 18. juni åpnes generalforsamlingen med «Israel-debatt/dialog».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De som har utformet annonseteksten, kan nok ha rett i at NRK ikke alltid har sørget for tilstrekkelig balanse. At det ikke skulle være mulig å få noen til å stille opp til debatt med «Israels venner», virker imidlertid underlig.

Kan det være slik at annonsøren mener at « Israels venner» er identisk med miljøet i og rundt Norge Idag? Det er i tilfelle en drøy påstand. Og dersom man ikke får noen til å debattere mot seg, må man også gå i seg selv og analysere egen framtoning.

Det som absolutt kan være et problem når det gjelder konflikten mellom israelere og palestina-arabere, er plasseringen av definisjonsmakten. I senere år har eksempelvis flere, blant andre mediekommentator og tidligere Aftenblad-kollega Sven Egil Omdal, tatt til orde for at det ikke er nødvendig å hele tiden balansere mellom de som mener at klimaendringer er menneskeskapt, og de som ikke mener dette.

BBC har kurset sine journalister i det samme. Poenget skal være at dette skaper et bilde av en falsk balanse, fordi realiteten er slik at de førstnevnte har objektivt rett.

Det er en fare for at de som framstiller det slik at Vestbredden er opprinnelig palestina-arabisk land som Israel nå okkuperer, får nettopp denne definisjonsmakten. Mange vil nok til og med si at de allerede har fått – eller tiltatt – seg den. Men da er det lite annet enn saklige bidrag til debatten som nytter.

Jeg er usikker på om den argumentasjonsformen som Norge Idag legger seg på i denne annonsen, er effektiv. Her sier man altså at de som tar stilling for palestina-araberne (les: Goliat), skygger unna debatten (noe Bibelens Goliat jo slett ikke gjorde). Det tror jeg ikke det er grunn til å hevde – generelt sett.

At noen velger og vraker mellom debattarenaer, kan derimot – som tidligere nevnt – være tilfelle. Men da gjelder det altså utrettelig å ta ballen i stedet for mannen.

I annonsen sammenligner Norge Idag seg med David, som – ganske riktig – var den eneste som gikk imot Goliat. «Mye likt den funksjonen en avis uten statsstøtte skal ha», kommenterer den som har utformet annonseteksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det står ikke til troende at Norge Idag-miljøet er de eneste som vil utfordre flertallsmeningen. Og avisens ledelse og eiere har da også benyttet enhver anledning til å klage over denne manglende statsstøtten.

Det er prisverdig at Norge Idag og eieren Kristen Mediaallianse oppfordrer til debatt om Israel. Men jeg er usikker på om det i så måte er fruktbart å framstå som om man er mer opptatt av å snakke ned både dem som er uenig, og dem som man i utgangspunktet kunne stått sammen med.

Les også
– Israel har ingenting å skjuleRapporter
Les også
Usaklig om bruken av Israels flagg
Les også
Det israelske flaggets teologi
Les også
Har inngått flagg-deal med biskopen
Les også
Drar parallell til Israel-innlegg av Gro Wenske
Les også
Billedstorm og Israels flagg