FRIKJENNER: To rapporter slår fast at Israel ikke brøt de internasjonale reglene for krig under Gazakrigen sist sommer. På bildet kjører palestinere eselkjerrer gjennom ruinene av ødelagte bygninger i den østlige Gaza by, et nabolag som ble ødelagt under krigen sommeren 2014.

– Israel har ingenting å skjule

To ferske rapporter så å si renvasker Israel for sin oppførsel under Gazakrigen sist sommer. – Vi har ingenting å skjule, sier direktør Dore Gold i Israels utenriksdepartement.

Kritikken mot FN er sterk i Israels egen rapport om den 50 dager lange Gazakrigen sist sommer. Rapporten kommer i forkant av FNs egen undersøkelse om hva som skjedde under kamphandlingene, og som er ventet en av de nærmeste dagene.

SE VIDEO: Israelsk UD med video-satire om utenlandske journalister

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dore Gold kritiserer FNs undersøkelser på det sterkeste fordi de allerede da oppdraget ble gitt hadde konkludert med at Israel hadde gjort seg skyldig i alvorlige krigsforbrytelser under krigen.

Stempler Israel

Israel hevder FN-rapporten er urettferdig og tendensiøs og ute etter å stemple Israel for krigsforbrytelser, mens Israels egen rapport legger skylden på det militante styret til Hamas for de store, sivile tapene under krigen.

– De som vil vite sannheten, bør lese denne rapporten og lese hva de ledende generalene skriver. De som er ute etter en grunnløs, automatisk anklage mot Israel, kan sløse bort sin tid på å lese FN-rapporten, sa statsminister Benjamin Netanyahu i regjeringsmøte søndag.

Hamas sin strategi

Israels regjering har sammen med militære eksperter utarbeidet rapporten, som hevder at de sitter på Hamas-dokumenter der de oppfordrer sine krigere til å blande seg med sivilbefolkningen fordi det vil redusere Israels evne til å slå til mot dem.

– Vi ble litt overrasket over den store dokumentasjonen som vi fikk tak i under kampene som viste at dette faktisk er strategien til Hamas, sier Eran Shamir-Borer, advokat ved det juridiske kontoret til Det israelske militære.

Framgangsmåten

Han viste journalister hva han hevdet var et nedklassifisert «målkort», med beregningene Israel foretok før de slo til mot et skjult mål i huset til en islamsk jihadist i det sørlige Gaza. Ordren på kortet er å ødelegge våpnene og unngå skader på sivile. Det innebærer et flyangrep mot huset om kvelden etter at folk er bedt om å forlate stedet, samt overvåking av området for å ta seg av sivile.

LES RAPPORTENE: – Israel fulgte alle regler under krigen mot Hamas

Shamir-Borer fortalte at huset ble bombet, og at det kom enda en eksplosjon på grunn av våpnene som var lagret der. Rapporten forteller om ingen skadde i angrepet. Shamir-Borer hevder de brukte en tilsvarende framgangsmåte i alle de 5.000 luftangrepene som ble gjennomført under kampene. Ifølge de siste israelske tallene var rundt 44 prosent av de over 2.200 drepte i Gaza militante krigere, et langt høyere tall enn det palestinerne og FN opererer med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Sykelig»

Den palestinske lederen Nabil Shaath karakteriserer den israelske rapporten for «sykelig og opprørende», og sier dette styrker palestinernes behov for å søke internasjonal rettferdighet. En av topplederne i Hamas, Izzat Risheq, kaller rapporten «en løgn fremsatt av okkupasjonsmakten for å dekke over sine forbrytelser.»

– Rettferdighetens hånd vil nå forbryterne, sier Risheq.

Kampanje mot FN

Den internasjonale rapporten er en del av en bredere kampanje mot den kommende rapporten fra FNs menneskerettskommisjon. Bak undersøkelsene står en gruppe pensjonerte vestlige militære offiserer. De hevder at Israel fulgte og til tider gjorde mer enn hva som kreves i alle internasjonale lover for krigføring. Rapporten er sponset av «Friends of Israel Initiative», en proisraelsk gruppe bestående av pensjonerte politikere og diplomater fra hele verden.

Rapporter

Rapport fra vestlige, pensjonerte militære offiserer.

Rapport fra Israels UD i samarbeid med israelske generaler.

Begge rapportene konkluderer med at Israel fulgte internasjonale lover for krigføring under Gazakrigen sommeren 2014.

Palestinske ledere kaller rapportene opprørende.

Rapport fra FNs menneskerettskommisjon kommer en av de nærmeste dagene.

Les også
Usaklig om bruken av Israels flagg
Les også
Mandela-venn: – Israel er ingen apartheid-statApartheid
Les også
Billedstorm og Israels flagg
Les også
Drar parallell til Israel-innlegg av Gro Wenske
Les også
– Israel fulgte alle regler under krigen mot Hamas