For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

| Debatt

Store mangler i bøker om nordmenn i Amerika

VIKING: En runestein som ble funnet i Kensington nær Alexandra, Minnesota, ga grunnlag for å tro at det hadde vært skandinaver i Amerika på 1300-tallet. Men steinens ekthet er omdiskutert. Denne vikingen skal minne om at det kanskje var her de første skandinavene bosatte seg.
Publisert Sist oppdatert

Over 6000 norskamerikanere deltok i den amerikanske borgerkrigen (1861–65). Tusen døde. Omkring 200 kom i de grusomme fangeleirene.

Ingrid Semmingsen, senere professor, satte en lav standard med sine to binds verk på tusen sider, Veien mot Vest (Aschehoug 1941 og 1950), der hun bare brukte to–tre sider på nordmennenes deltakelse i borgerkrigen, mest om offiserene Hans Chr. Heg og Porter Olsen. Ikke noe om hvorfor krigen startet, hvem som vant, hvor mange norske som deltok og falt. Enda verre er det at de norske soldatene som kom i fangeleirene, dødsleirene, er fullstendig ignorert både hos Semmingsen og i professor Odd Lovolls sentrale historiebøker, men omtalt i Sverre Mørkhagens «Drømmen om Amerika».

Presidenter på bønnefrokost

Powered by Labrador CMS