Stø kurs mot full forvirring

Kam­pen om hva som er nor­malt og na­tur­lig blir den neste i stri­den om ek­te­ska­pet.

Dagen skriver om dok­tor­grads­av­hand­lin­gen til Helle Mel­lin­gen ved Uni­ver­si­te­tet i Agder. Hun har ana­ly­sert teks­ter av blant andre Espen Otto­sen, Nina Karin Mon­sen og Arn­finn Nord­bø.

Til tross for at Mon­sen og Otto­sen ikke vin­ner opi­nio­nen eller får snudd fler­tal­let på Stor­tin­get, i alle fall fore­lø­pig, synes fors­ke­ren ar­gu­men­te­ne deres re­flek­te­rer en ut­bredt idea­li­se­ring av ek­te­ska­pet mel­lom kvin­ne og mann. Og en slik tanke­gang fin­ner hun pro­ble­ma­tisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For den som har fulgt med i sam­livs­de­bat­ten de siste ti­åre­ne, bør sig­na­le­ne egent­lig ikke over­ras­ke. Det var ingen grunn til å tro at inn­fø­rin­gen av «kjønns­nøy­tral» ek­te­skaps­lov fra 1. ja­nu­ar 2009 skul­le være ende­sta­sjo­nen. Loven er tvert imot bare et sym­bol­tungt stoppe­sted på veien mot en ra­di­kalt ny for­stå­el­se av kjønn og sam­liv. Fak­tisk drei­er det seg om en ny tenke­måte om hva det vil si å være men­nes­ke.

Kjønns­po­la­ri­te­ten er en helt grunn­leg­gen­de kom­po­nent i ska­per­ver­ket. Det mann­li­ge og det kvin­ne­li­ge ut­fyl­ler hver­and­re og gjør at livet kan bli gjen­skapt. «Til mann og kvin­ne skap­te han dem», heter det i ska­pel­ses­be­ret­nin­gen i 1. Mose­bok.

Den mo­der­ne ra­di­ka­le kjønns­tenk­nin­gen gjør denne iden­ti­te­ten til en kon­struk­sjon og stil­ler et­hvert men­nes­ke fritt til å velge. Selv om det kan høres ut som en be­fri­el­se, åpner det døren til en vir­ke­lig­het full av smerte­full for­vir­ring. Der vi ikke har noen idea­ler å for­mes etter på det mest grunn­leg­gen­de pla­net, står vi i fare for å gjøre kjønns­mes­sig iden­ti­tets­kri­se til en folke­syk­dom.

Ikke alt i ver­den er som det burde være. Synde­fal­let har satt skap­nin­gen i strid med Ska­pe­ren. Dette er ikke minst syn­lig på sek­su­ali­te­tens om­rå­de. Ingen av oss har en ren og feil­fri kjønns­drift. Desto vik­ti­ge­re er det å ta vare på ram­me­ne Gud har gitt for at sek­su­ali­te­ten skal bli rea­li­sert mest mulig etter hans vilje. Ek­te­ska­pet mel­lom mann og kvin­ne er ord­nin­gen Gud har gitt til beste for oss som men­nes­ker og for ge­ne­ra­sjo­ne­ne som skal komme.

Mo­der­ne tek­no­lo­gi har gjort det mulig å løs­rive re­pro­duk­sjon fra ram­me­ne som Ska­pe­ren har gitt. Kom­bi­nert med en ra­di­kal ny­tenk­ning om kjønn og iden­ti­tet er vi i ferd med å opp­løse kjerne­fa­mi­li­en med mor, far og barn, som er den vik­tigs­te en­he­ten i alle sam­funn. Espen Otto­sen hev­der med rette at al­ter­na­ti­vet til he­te­ro­no­r­ma­ti­vi­tet er et kaos.

Et styk­ke på vei er dette kao­set al­le­re­de i ferd med å ut­fol­de seg. De siste ti­åre­ne er ek­te­ska­pet blitt ut­satt for mange an­grep. Ut­bre­del­sen av sam­bo­er­skap, skils­mis­ser og til slutt den kjønns­li­ke­gyl­di­ge ek­te­skaps­lo­ven fun­ge­rer alle ned­bry­ten­de på sikt.

Ar­gu­men­ta­sjo­nen for sta­dig stør­re flek­si­bi­li­tet i sam­livs­spørs­mål vir­ker i ut­gangs­punk­tet med­men­nes­ke­lig: Vi må ta hen­syn til at men­nes­ker er for­skjel­li­ge og gjør ulike valg. Pro­ble­met er at dette bru­kes til å svek­ke idea­let om livs­langt sam­hold og for­plik­ten­de kjær­lig­het mel­lom én mann og én kvin­ne. Det ram­mer barna har­dest av alle.

Dy­pest sett drei­er denne de­bat­ten seg om Ska­pe­rens ord­nin­ger. Fjer­nes be­visst­he­ten om ska­per­ord­nin­ge­ne, slet­tes også spor av Ska­pe­ren. Det har tra­gis­ke kon­se­kven­ser for en­kelt­men­nes­ker, fa­mi­li­er og sam­funn. Fram­over blir det der­for umå­te­lig vik­tig å frem­me en klas­sisk kris­ten for­stå­el­se av hva et sant ek­te­skap er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Forsker kritiserer hetero-idealFAKTA