Stemte Norge på Saudi-Arabia?

Ble prinsippene denne gangen ofret på den realpolitiske gevinstens alter?

Det gikk som vi fryk­tet. Alle ver­sting­lan­de­ne som hadde meldt sin in­ter­es­se, fikk plass i FNs men­neske­ret­tig­hets­råd.

Både Cuba, Kina og Sau­di-Ara­bia er blant de 14 lan­de­ne som natt til i går ble valgt som nye med­lem­mer i rådet. Den in­ter­na­sjo­na­le men­neske­retts­si­tua­sjo­nen skal de neste årene altså over­vå­kes av de na­sjo­ne­ne som bry­ter dem of­test.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå skal til­stan­den i ver­den for po­li­tis­ke dis­si­den­ter be­vok­tes av Kina, som hol­der freds­pris­vin­ner Liu Xia­o­bo in­ne­sper­ret.

De­mo­kra­ti og folke­sty­re skal frem­mes av ett­parti­sta­ten Cuba. Og kvin­ners ret­tig­he­ter skal for­sva­res av Sau­di-Ara­bia, det enes­te lan­det i ver­den der kvin­ner nek­tes å kjøre bil.

Hel­ler ikke de ny­valg­te råds­med­lem­me­ne Viet­nam, Ma­rok­ko, Al­ge­rie og Russ­land er ak­ku­rat kjent som ly­sen­de ek­semp­ler på na­sjo­ner som utret­te­lig kjem­per for en­kelt­men­nes­kers fri­het og ret­tig­he­ter. For å si det for­sik­tig.

Men fra 1. ja­nu­ar ryk­ker alle disse na­sjo­ne­ne inn i FNs over­våk­nings­or­gan for men­neske­ret­tig­he­te­ne.

Kam­pan­jen fra o rga­ni­sa­sjo­ner som UN Watch og Free­dom House for å hind­re denne åpen­ba­re de­gra­de­rin­gen av det in­ter­na­sjo­na­le men­neske­retts­ar­bei­det, lyk­tes altså ikke. De to or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne har ar­bei­det in­tenst for å prøve å få fler­tal­let av de FNs 193 med­lems­land til å stem­me imot men­neske­ret­tig­hets­ver­stin­ge­ne.

For oss nord­menn er det selv­føl­ge­lig eks­tra in­ter­es­sant å vite hva Norge stem­te i FN. Vi er jo et land som liker å se på oss selv som en front­na­sjon i det in­ter­na­sjo­na­le men­neske­ret­tig­hets­ar­bei­det. Vi stem­te sik­kert ver­ken på Sau­di-Ara­bia, Cuba eller Kina?

Eller gjor­de vi kan­skje nett­opp ak­ku­rat det?

Po­en­get er at det får vi ikke vite. Dette er in­for­ma­sjon som Uten­riks­de­par­te­men­tet har fun­net at de ikke vil dele med det nors­ke folk.

- Det føl­ger av van­lig prak­sis at sta­ter ikke går of­fent­lig ut med hvil­ke land de støt­ter. Dette leg­ger vi også til grunn på norsk side, var det kryp­tis­ke sva­ret kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Svein A. Michel­sen i UD gav til Dagen på onsdag.

Denne «prak­si­sen» er det all mulig grunn til å sette et stort spørs­måls­tegn ved. I et de­mo­kra­ti er det helt grunn­leg­gen­de at po­li­ti­ker­ne er fol­kets om­buds­menn. Nor­ges stemme­giv­ning i FN er er ikke noe som ved­kom­mer bare em­bets­ver­ket eller de indre re­gje­rings­kret­se­ne.

Ja, det er re­gje­rin­gen som av­gjør hvor­dan Norge skal stem­me. Men de kan ikke i etter­kant på­be­ro­pe seg å ha et eks­klu­sivt ei­er­skap til vår stemme­giv­ning. Folke­sty­re betyr at re­gje­rin­gen re­pre­sen­te­rer det fol­ket som har valgt den. Det gjel­der også i uten­riks­po­li­tik­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Der­for er Nor­ges stemme­giv­ning i FN egent­lig det nors­ke folks stem­me. Da er det en selv­føl­ge at vi får vite hva de som re­pre­sen­te­rer oss har stemt.

Det vi nå ser, er ikke ak­ku­rat et ut­trykk for mer de­mo­kra­ti og mer åpen­het. Er det rett og slett for pin­lig for uten­riks­de­par­te­men­tet å for­tel­le hvem Norge stem­te på? Er det for ube­ha­ge­lig å inn­røm­me at Nor­ges stemme­giv­ning kan­skje ikke er helt i tråd med vårt selv­bil­de som men­neske­ret­te­nes in­ter­na­sjo­na­le for­sva­rer? Ble prin­sip­pe­ne denne gan­gen ofret på den real­po­li­tis­ke ge­vins­tens alter?

En ting er uan­sett klart: Hvis Norge har stemt på Sau­di-Ara­bia, Cuba, Kina eller andre ver­sting­land, så vil vi vite det.

Les også
Vil ikke si om Norge støtter Kina og CubaFNs MR-råd