Vil ikke si om Norge støtter Kina og Cuba

Natt til i dag ble det valgt 14 nye medlemmer til FNs menneskerettighetsråd, blant dem Kina, Vietnam og Russland. Utenriksdepartementet vil ikke si hvilke land Norge stemte på.

- Det føl­ger av van­lig prak­sis av sta­ter ikke går of­fent­lig ut med hvil­ke land de støt­ter. Dette leg­ger vi også til grunn på norsk side, sier kom­mu­ni­ka­sjons­råd­gi­ver Svein A. Michel­sen i Uten­riks­de­par­te­men­tet til Dagen.

Syv av nat­tens 17 kan­di­dat­land har, slik det ble på­pekt i Dagen i går, til dels store ut­ford­rin­ger i for­hold til å leve opp til sine for­plik­tel­ser på men­neske­ret­tig­hets-om­rå­det. Det gjel­der både Sau­di-Ara­bia, Al­ge­rie, Jor­dan, Kina, Russ­land, Viet­nam og Cuba.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vik­tigs­te forum

Svein A. Michel­sen på­pe­ker at FNs men­neske­ret­tig­hets­råd er det vik­tigs­te glo­ba­le forum for sam­ar­beid og de­batt om men­neske­ret­tig­he­ter.

Han viser til at med­lem­skap i FNs men­neske­ret­tig­hets­råd i ut­gangs­punk­tet er åpent for alle FNs med­lems­land. Kan­di­da­ter no­mi­ne­res av FNs fem re­gio­na­le grup­per og et fast an­tall land vel­ges hvert år fra hver grup­pe.

- MR-rå­det vil til en­hver tid ha med­lem­mer som har en annen til­nær­ming til men­neske­ret­tig­he­te­ne enn oss. Det er sam­ti­dig vik­tig å en­ga­sje­re disse lan­de­ne til de­batt om men­neske­ret­tig­he­te­ne.

- Det er gle­de­lig at MR-rå­det de se­ne­re årene blitt en sta­dig mer re­le­vant arena for de de­bat­te­ne, sier Michel­sen.

Flere har truk­ket seg

Po­li­tisk råd­gi­ver i Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal Norge, Gerald Folk­vord, ut­tal­te til Dagen i går at det er en ut­ford­ring at et land som viser mang­len­de re­spekt for men­neske­ret­tig­he­te­ne selv skal kri­ti­se­re andre land for brudd på de samme ret­tig­he­te­ne.

- Det å være med­lem i men­neske­ret­tig­hets­rå­det betyr jo at lan­de­ne går med på å un­der­kas­te seg in­ter­na­sjo­nal kon­troll og at de lover å ta men­neske­ret­tig­he­te­ne på alvor, på­pek­te Folk­vord.

Svein A. Michel­sen viser til at det i ved­ta­ket om opp­ret­tel­sen av MR-rå­det slås fast at det ved valg av med­lem­mer til rådet skal tas hen­syn til kan­di­dat­lan­de­nes bi­drag til frem­me og be­skyt­tel­se av men­neske­ret­tig­he­te­ne.

- Det er flere ek­semp­ler på at kan­di­dat­land som klart bry­ter med for­ut­set­nin­ge­ne for med­lem­skap til Rådet, har valgt å trek­ke sine kan­di­da­tu­rer som følge av mang­len­de støt­te, sier Uten­riks­de­par­te­men­tets tals­mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­plik­tel­ser

I et brev til samt­li­ge kan­di­dat­land en uke før val­get min­net di­rek­tø­ren i Human Rights Watch, Phi­lip Lynch, om hvil­ke for­plik­tel­ser som hvi­ler på land som skal være med i MR-rå­det, slik de ble fast­lagt da rådet ble opp­ret­tet:

«Med­lems­lan­de­ne må opp­rett­hol­de de høy­es­te stan­dar­der i for­hold til å frem­me og be­skyt­te men­neske­ret­tig­he­te­ne og må fullt ut samart­bei­de med MR-rå­det».DAGEN