KRITIKK: Preses Helga Haugland Byfuglien og biskop Tor B. Jørgensen har fått kritikk fra flere hold under bispemøtet denne uken.

Spinn og støy

Redaktørene Vebjørn Selbekk i Dagen og Helge Simonnes i Vårt Land opptrer som spinndoktorer.

Svein Arne Lindø og Kristin Gunleiksrud Raaum

Redaktørene Vebjørn Selbekk i Dagen og Helge Simonnes i Vårt Land opptrer som spinndoktorer når de jevnlig og forutsigbart snur viktige samfunnsetiske diskusjoner til et spørsmål om hvor grensene går for hva kirkelige ledere kan si.

Denne uken har biskopene i de to nordligste bispedømmene gått sammen med fagbevegelse og miljøbevegelse om en kronikk som ber om en omstilling av Norge, bort fra fossil energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi to er uenige om mangt i kirkepolitikken, vi står på hver vår side i spørsmålet om vigsel av likekjønnede. Men i dette dypt alvorlige samfunnsetiske spørsmålene er vi helt enige.

Evangeliet forplikter oss til å verne om skaperverket og livsgrunnlaget for alle mennesker på jorda.

Kronikørenes budskap er i tråd med Kirkemøtets vedtak fra 2013. Det er mulig at mange av kirkens medlemmer er uenige, men et overveldende flertall blant kirkens folkevalgte har faktisk sluttet seg til dette.

Ved åpningen av Bispemøtet mandag holdt biskop Tor B. Jørgensen et grundig forberedt innledningsforedrag.

Han drøftet hvorvidt vi er på vei mot et forskjells-samfunn og løftet fram vår forpliktelse overfor de fattige. Også dette er engasjementer Kirkemøtet gjennom mange vedtak deler.

Vi lytter til biskopens bekymring for økte ulikheter. Vi er enige om at stor ulikhet er et moralsk problem og at vi skal tale de fattiges sak. Som borgere skal vi bidra til fellesskapet ved å betale vår skatt. Dette er ikke selvsagt, derfor bør vi snakke om det.

Biskoper har lettere tilgang til offentlige talerstoler enn vi som leke kirkelige folkevalgte har. Vi er derfor glade og begeistret for deres vilje til å følge opp Kirkemøtevedtak med tydelig tale, reflektert utfordring og invitasjon til debatt.

Biskopene i Den norske kirke plikter etter beste skjønn å bidra til den offentlige samtalen om de viktigste moralske spørsmålene i vår tid. De tilskyndes også her av Kirkemøtet, som i sin nye visjon sier at folkekirken engasjerer seg i samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er slutt på den tiden da en biskop er en uimotsigelig autoritet. Nettopp derfor må en biskop kunne utfordre, mane til besinnelse, si det flertallet ikke liker å høre.

Kritikken rammer ulike politiske partiers standpunkter til ulike tider. Vern om skaperverket har kirken engasjert seg i med offentlige uttalelser siden 1969, og ulike politiske myndigheter har vært adressert.

Selvsagt kan kirken engasjere seg i politikk. Den kan ikke la være.

Nestekjærlighet forutsetter at vi forholder oss til vår neste. Der vår neste er, er det også et samfunn. Og der vi har et samfunn, har vi også politikk. Kirken kan derfor ikke unngå å engasjere seg politisk.

Redaktørene i den kristne dagspressen oppfordres derfor til å droppe spinn og støy og heller snakke om det sakene gjelder. De er alvorlige nok.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Biskop eller politiker?
Les også
– Biskop Jørgensen skremmer borgerlige velgere bort fra kirken
Les også
Debatterte kirke og politikk
Les også
KrF: – Vi kan ha godt av å bruke mindre penger
Les også
Erna Solberg: – Kan ikke kjøpe oss ut med oljepengebruk