Samlet kristen høyreside

En av de vik­tigs­te ob­ser­va­sjo­ne­ne vi kan gjøre i etter­kant av sym­po­si­et, hand­ler om frem­veks­ten av en mer sam­let kris­ten høyre­side, ty­de­lig in­spi­rert av ånds­fren­der i USA.

For­ri­ge ukes Oslo Sym­po­si­um ble som ven­tet en kraft­sam­ling for kon­ser­va­ti­ve krist­ne fra ulike leire, og sam­lin­gen lyk­tes i å sette na­sjo­nal dags­or­den. Det gle­der vi oss over. Ar­ran­gø­re­ne for­tje­ner ros for å samle sen­tra­le ak­tø­rer fra både norsk po­li­tikk og norsk kris­ten­het. I til­legg ble Is­ra­els sak blir satt ty­de­lig på dags­or­de­nen, ikke minst gjen­nom be­sø­ket av tid­li­ge­re vise­uten­riks­mi­nis­ter Danny Ayalon og sol­da­ten Gilad Sha­lits far.

Les flere saker fra Dagens dekning av Oslo Symposium

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et av de mest fen­gen­de inn­leg­ge­ne kom fra stats­vi­ter og hus­mor Lill May Vest­ly, som ral­jer­te med venstre­si­dens fa­mi­lie­po­li­tikk. Inn­leg­get hen­nes kan vi lese i sin hel­het i Dagen i dag. Hun ut­ford­rer vik­ti­ge sam­tid­s­idea­ler, og er vel verd å lytte til.

En av de vik­tigs­te ob­ser­va­sjo­ne­ne vi kan gjøre i etter­kant av sym­po­si­et, hand­ler om frem­veks­ten av en mer sam­let kris­ten høyre­side, ty­de­lig in­spi­rert av ånds­fren­der i USA. Ame­ri­ka­ner­ne er idea­ler for oss på en rekke om­rå­der, og ikke minst en del kon­ser­va­ti­ve krist­ne har i leng­re tid sett til USA for in­spi­ra­sjon i møte med en mer sne­ver norsk of­fent­lig­het. Der har man på mange måter et mer av­slap­pet for­hold til å la re­li­giø­se im­pul­ser ha inn­fly­tel­se også i po­li­tik­ken, og det fin­nes frem­de­les en be­ty­de­lig andel av be­folk­nin­gen som ser at abort i rea­li­te­ten er drap. Her kan vi godt la oss in­spi­re­re.

Det er også et in­ter­es­sant fak­tum at de aller fles­te av de bi­beltro nors­ke krist­nes ånds­fel­ler i USA stem­mer re­pub­li­kansk. Så langt er det ikke mange i Norge som går, men blant del­ta­ker­ne på Oslo Sym­po­si­um ville nok et over­vel­den­de fler­tall ruk­ket hån­den i været om de ble bedt om å gi sin støt­te til en bor­ger­lig re­gje­ring her i lan­det.

I lys av dette er det in­ter­es­sant at Vi­sjon Nor­ge-gründer Jan Han­vold, som frem­står som en av de frems­te tals­men­nen for det vi kan kalle det nors­ke krist­ne høyre, i sitt inn­legg fre­dag etter­mid­dag nær­mest lat­ter­lig­gjor­de dem som måtte tro at det nors­ke sam­fun­net kom­mer til å endre seg ve­sent­lig der­som Erna Sol­berg blir stats­mi­nis­ter til høs­ten. Han­vold var som van­lig spiss­for­mu­lert, men det er ingen grunn til å for­ven­te at Erna Sol­bergs verdi­syn i for­hold til for ek­sem­pel fa­mi­lie­po­li­tik­ken vil skil­le seg ve­sent­lig fra det vi har blitt kjent med under Stol­ten­berg-re­gje­rin­gen de siste snart åtte årene.

Fra Da­gens side har vi gjort det ty­de­lig i lang tid at vi øns­ker et re­gje­rings­skif­te, og en bor­ger­lig eller ikke-so­sia­lis­tisk re­gje­ring. Det øns­ket har ikke av­tatt i styr­ke. Ikke minst vil vi frem­heve den stør­re gra­den av fri­het som en Sol­berg-re­gje­ring vil unne be­folk­nin­gen, i kon­trast til venstre­si­dens sty­rings­iver.

Det er bra at sam­lin­ger som Oslo Sym­po­si­um kan bidra til å gi al­ter­na­ti­ve vur­de­rin­ger stør­re po­li­tisk gjen­nom­slags­kraft. Vi vil opp­ford­re til en viss edrue­lig­het i møte med im­pul­se­ne fra USA, ikke minst når det gjel­der for­hol­det til of­fent­lig­he­tens an­svar for in­di­vi­dets vel­ferd. Og vi vil ad­va­re mot både of­fer­men­ta­li­tet og ka­ri­ke­ring av mot­par­ten. Men både Erna Sol­berg og Jens Stol­ten­berg har godt av at verdi­kon­ser­va­ti­ve krist­ne snak­ker med ty­de­li­ge­re stem­me i of­fent­lig­he­ten.