Rystende brutalitet i Iran

Regimet forsøker å skremme de hurtig voksende huskirkene til passivitet og taushet.

Ny­he­ten om at to krist­ne kon­ver­tit­ter i Iran er blitt straf­fet med 80 piske­slag fordi de hadde druk­ket natt­ver­d­vin, rys­ter oss. To andre kon­ver­tit­ter ven­ter på å bli straf­fet på samme måte.

Alle fire til­hø­rer kirke­sam­fun­net «Church of Iran», og alle er blitt ar­res­tert i for­bin­del­se med po­lit­raid mot me­nig­he­ter. De ble på­gre­pet mens de ut­øvde sin re­li­gions­fri­het - en fri­het Iran har for­plik­tet seg til å re­spek­te­re gjen­nom sin til­slut­ning til FN-kon­ven­sjo­nen for si­vi­le og po­li­tis­ke ret­tig­he­ter, men som krist­ne i prak­sis blir fra­rø­vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dom­men falt 6. ok­to­ber. Det gikk bare tre uker til den ble iverk­satt for to av dem. Mu­lig­he­te­ne for å anke og få ny be­hand­ling av saken, har der­med vært mi­ni­ma­le. Den raske iverk­set­tel­sen har også gjort det vans­ke­lig for det in­ter­na­sjo­na­le sam­funn å ak­sjo­ne­re.

I førs­te om­gang vir­ker dom­men ut­for­ståe­lig. Å drik­ke al­ko­hol er nem­lig ikke for­budt for krist­ne i Iran. De tra­di­sjo­nel­le kir­ke­ne har fei­ret natt­verd i år­hund­rer. For sjia­mus­li­mer er det der­imot ulov­lig å drik­ke al­ko­hol. Dom­men gir der­med et ty­de­lig sig­nal om at re­gi­met ikke an­er­kjen­ner de fire kon­ver­tit­te­ne som krist­ne. De døm­mes som mus­li­mer, for iføl­ge en ut­bredt tolk­ning av sha­rialo­ven er det ikke til­latt for mus­li­mer å kon­ver­te­re til annen tro.

80 piske­slag kan være nok til å ta livet av et men­nes­ke. Kil­der opp­ly­ser at den ene kon­ver­tit­ten, Be­hzad Ta­ali­pa­sand, dess­uten ble slått «med eks­trem volds­bruk». Ved å ta så dra­ma­tis­ke straffe­me­to­der i bruk, for­sø­ker re­gi­met å skrem­me de hur­tig vok­sen­de hus­kir­ke­ne til pas­si­vi­tet og taus­het.

Å dømme folk til pis­king er et brudd med den nevn­te FN-kon­ven­sjo­nens for­bud mot in­hu­man og ned­ver­di­gen­de straff. Nina Shea, di­rek­tør ved Cen­ter for Re­li­gious Free­dom ved Hud­son In­si­tute, om­ta­ler pis­kin­gen av de to kon­ver­tit­te­ne som «rys­ten­de». Hun mener det går på re­gi­mets le­gi­ti­mi­tet løs når de fort­set­ter å bruke slike gru­som­me straffe­me­to­der. Dét er et syns­punkt vi ikke har vans­ke­lig­he­ter med å slut­te oss til.

D et irans­ke re­gi­mets bru­ta­le straffe­me­to­der sjok­ke­rer. I som­mer ble to­barns­mo­ren Sa­kineh Mo­hamma­di dømt til døden ved stei­ning, samt 99 piske­slag. Det er bare et par uker siden ny­he­ten kom om at en mann som ikke døde førs­te gang han ble hengt, skul­le hen­ges på nytt så snart han var frisk nok. Fryk­ten for at det ville skade Irans om­døm­me, fikk jus­tis­mi­nis­te­ren til å snu og av­ly­se den andre heng­nin­gen.

Irans nye pre­si­dent, Has­san Rou­ha­ni, lovte under valg­kam­pen å endre lan­dets dyst­re men­neske­ret­tig­hets­si­tua­sjon. Det gav håp om bedre tider da el­le­ve po­li­tis­ke fan­ger, in­klu­dert to krist­ne kon­ver­tit­ter og den kjen­te men­neske­ret­tig­hets­ad­vo­ka­ten Nas­rin Sotoudeh, ble løs­latt fra feng­sel i sep­tem­ber. Det er li­ke­vel nær­lig­gen­de å tenke at løs­la­tel­sen hel­ler var et stra­te­gisk ut­spill før Iran skul­le drøf­te sitt atom­pro­gram med stor­mak­te­ne, enn re­sul­tat av ny re­spekt for men­neske­ret­tig­he­te­ne.

Skal ver­den kunne stole på at Rou­ha­ni er den re­for­ma­to­ren han hev­der å være, bør løf­te­ne snart vises igjen i prak­tisk po­li­tikk. Uan­sett er det be­gren­set hva han kan ut­fø­re, så lenge aya­tol­lah Ali Kha­menei frem­de­les er lan­dets øvers­te po­li­tis­ke leder.

Les også
Kristne iranere pisket etter nattverd
Les også
Iran frykter for imaget - vil ikke henge mann på nytt