For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Leder

AVSKAFFET: Statsminister Mette Frederiksens regjering fastholder at Danmark er et kristent land, men får kritikk for å ha avskaffet store bededag.

Røde dager er holdepunkter i en urolig verden

Kristendommen preger nordmenns liv og mentalitet mye mer enn de fleste tenker over.

Publisert Sist oppdatert

På fredag vinket Danmark farvel til store bededag. Som Dagen har skrevet om tidligere, bestemte Mette Frederiksens regjering seg for å fjerne dagen for at danskene skal jobbe mer. Hensikten er blant annet å dekke inn økte utgifter til forsvar.

Det er i seg selv et paradoks: Da ordningen med store bededag ble fastsatt i 1686, kan det fortolkes nettopp som en form for forsvar. Å prioritere bønn til Gud handler om å søke fred både for det enkelte menneske og for hele samfunnet. Som det heter i den norske fedrelandssalmen, hentet fra Salme 127 i Det gamle testamente: «Vil Gud ikkje verja by og land, kan vaktmann oss ikkje tryggja».

Norge var i union med Danmark da dagen ble innført. Stortinget valgte i 1916 å flytte den til fredag før allehelgenssøndag, som er første søndag i november. I 1950 ble den flyttet til søndag før allehelgenssøndag. Dermed er dagen ute av bevisstheten hvis man ikke følger kirkeåret. Og de gjør jo de færreste.

Powered by Labrador CMS