Øverst f.v. Rolf Steffensen, Kristine Sandmæl og Hallgeir Elstad. Nederst f.v. Kari Veiteberg, Olav Rune Ertzeid og Ann Helen Fjeldstad Jusnes. Collage: Dagen

Rød og liberal bispeliste

Det er noe nærmest parodisk over den politiske og teologiske ensidigheten som preger kandidatlisten til det snart ledige bispeembetet i Sør-Hålogaland, skriver Dagen på lederplass.

Avtroppende biskop i vårt nest nordligste bispedømme, Tor B. Jørgensen, har fremstått som den mest politiske biskopen i Den norske kirke på mange år. Han har standpunkter som plasserer ham godt ute på venstresiden i det politiske landskapet. Standpunkter som han også har vært svært så frimodig med å dele med norsk offentlighet.

Jørgensen har gått inn for at skattenivået i Norge bør økes. Han har advart mot den sittende regjeringens forslag til arbeidsmiljølov. Og han har gitt politikerne råd om hvor man bør lete etter olje og hvor man bør la det være. Mest det siste, faktisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvem skal så ta over etter mannen som mer enn noen av sine forgjengere har fremstått både som biskop og politiker? Jo, det kan meget vel bli en ­annen politiker.

Som Dagen kunne fortelle på mandag har fem av de seks bispekandidatene i Sør-Hålogaland en ­partipolitisk bakgrunn. Alle fem på venstresiden, selvsagt. Fire i Arbeiderpartiet og en i SV.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

To er aktive politikere. Nå mens de står på listen. En av dem er sittende ordfører for Arbeiderpartiet, en annen er kommunestyrerepresentant for samme parti. I tillegg er det en tidligere Ap-ordfører på ­listen og en med tidligere tillitsverv for SV.

Vinterens debatt om kirkelig venstrevri har ­tydeligvis ikke gjort inntrykk på bispedømmerådet i nord. De har tvert imot klart det mesterstykket det er å sette sammen den mest politiske kandidatlisten­ vi noen gang har sett. For å etterfølge den mest ­politiske biskopen vi har hatt.

Likevel er det ikke den politiske ensidigheten som er det mest alvorlige ved denne kandidat­listen. For ikke bare er kandidatene politisk like. Den teologiske likheten og ensidigheten er også slående. Eller nedslående, for å si det mer direkte.

Det er nesten ikke mulig å få øye på viktige teologiske forskjeller mellom kandidatene. Som det fremgikk av Dagens utspørring av de seks, går samtlige inn for kirkelig vigsel eller forbønnshandling for likekjønnede ekteskap. Det er altså ikke en eneste av dem som står på det synet som faktisk fikk flertall på kirkemøtet i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bispedømmeråd med konservativt flertall har inkludert liberale kandidater på sine bispelister. Det finnes det flere eksempler på. Men den samme­ sjenerøsiteten ser man altså ikke fra den andre ­siden.

Det har de siste årene vært snakket mye, spesielt­ fra liberalt hold, om hvor viktig det er at kirken ­lever med sine to syn i dette spørsmålet. Og at man respekterer hverandre. Men i Sør-Hålogaland har man tydeligvis tenkt seg at den respekten bare skal gå en vei. Der virker det som det å ha et venstre­orientert politisk syn og et liberalt teologisk syn nærmest er en forutsetning for å kunne bli biskop.

Det er parodisk.

Les også
Betenkt over at røde dominerer på bispeliste
Les også
– Jacob Jervells førelesingar gav næring til truaHallgeir Elstad
Les også
– Jeg har dyp respekt for overbevisningen til mine meningsmotstandereKristine Sandmæl
Les også
– Mitt teologiske ståsted er snarere et «gåsted»Rolf Steffensen
Les også
– For meg er mangfoldet i teologiske meninger en velsignelseAnn Helen Fjelstad Jusnes