ETTERNOMINERT: På den opprinnelige nominasjonslisten var ikke Rolf Steffensen med, men støttespillere har sørget for å gjøre ham til den sjette kandidaten gjennom supplerende nominasjon.

– Mitt teologiske ståsted er snarere et «gåsted»

Rolf Steffensen vil returnere til kirken når han gir seg som Ap–ordfører i Hamarøy, gjerne som biskop.

Hvorfor vil du bli biskop?

Helt siden konfirmasjonstiden har jeg kjent et kall til å være prest. Mer og mer har jeg blitt utfordret til å gå inn i nye lederoppgaver. De siste årene har jeg gledet meg over å være ordfører og regionrådsleder i landsdelens største region. Nå ønsker jeg å bruke mine evner og erfaringer som leder i kirken, gjerne som biskop.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hva vil du svare hvis noen spør hvorfor du er kristen?

At det å følge Jesus har gitt meg en retning i livet hvor jeg finner mening også når det ikke går som jeg vil.

Er det noen kristne bevegelser eller ledere som har betydd særlig mye for deg?

Det er mange. Blant de viktigste var klokkeren og soknepresten hjemme da jeg var ung. I en krevende ungdomstid lærte de meg å be. I mange år var KFUK-KFUM mitt åndelige hjem.

Senere har jeg funnet dyp gjenklang hos de gamle mystikerne, videreformidlet av folk som Stinissen, Nouwen og Halldorf. I forbindelse med mitt forsoningsengasjement i lulesamisk sammenheng, har jeg blitt sterkt inspirert av møter og samtaler med pinsepastoren Mike Adams og anglikaneren Michael Lapsley, begge fra Cape Town.

Hvordan vil du beskrive ditt teologiske ståsted?

Mitt teologiske ståsted er snarere et «gåsted». Med det mener jeg at troen og teologien min er dynamisk, ikke statisk. Den formes, utvikles stadig på nytt i møte med menneskene rundt og med Jesus selv. Min Jesus-tro er enkel. Den sitter mer i hjertet, hendene, føttene og blikket, enn i hodet.

Jeg er opptatt av underet, Guds finger i det uventede som skjer i møtene med mennesker. Som på veien til Emmaus. Da disiplene opplevde at alt håp var ute, ble de møtt nettopp der og utfordret til å fortsette å gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har du eller har du hatt en partipolitisk tilknytning? Hvordan tenker du i så fall om sammenhengen mellom ditt politiske og ditt kirkelige engasjement?

Ja, som ordfører må jeg nødvendigvis være politisk aktiv. Som prest og politiker er jeg samfunnsbygger. Jeg vedkjenner meg det. Samtidig er jeg av den oppfatning at det er nødvendig for meg som prest, og eventuelt som biskop, å være ryddig på roller. Når jeg nå snart slutter i politikken og vender tilbake til prestetjenesten, går jeg helt ut av alt partipolitisk arbeid. Men engasjementet for et godt samfunn og de gode levekårene blir ikke borte.

Hva mener du om vigselsliturgi for samkjønnede par?

Kirken trenger en slik liturgi nå, fordi mennesker trenger det. Dette handler dypest sett om menneskers verdighet og kirkens troverdighet i forhold til det største av alt - kjærligheten. I tillegg må det komme kjøreregler som ivaretar samvittighetene.

Hva vil du si til dem som mener at Den norske kirke beveger seg bort fra Bibelen og bekjennelsen?

Jeg tror det handler mer om at samfunnet er i endring enn at kirken beveger seg bort fra Bibel og bekjennelse. Stilt overfor stadig nye spørsmål famler kirken rett og slett med å finne svarene.

Hvilken overskrift ville du like å se på forsiden av Dagen?

«Stadig flere unge velger prestetjenesten»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møt de fem andre bispekandidatene i Sør-Hålogaland her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Rolf Steffensen

56 år.

Sokneprest i Hamarøy siden 1995.

Har hatt permisjon i perioden 2007–2015 for å være ordfører for Ap i Hamarøy.

Les også
– For meg er mangfoldet i teologiske meninger en velsignelseAnn Helen Fjelstad Jusnes