Frispark
RETTFERDIGHET: Også evangelikale kristne har et selvsagt oppdrag å – i samfunnet så vel som i kirken – stå opp for ulike slags rettferdighetsspørsmål, skriver Olof Edsinger.
Johanna Hundvin Almelid
Rettferdighet – et vanskelig politisk begrep
Et av politikkens viktigste begreper er «rettferdighet». Men til tross for at det er så vanlig i debatten er det påfallende vanskelig å få grep om. Ulike idétradisjoner har ganske enkelt ulike måter å definere hva rettferdighet innebærer – og dermed også hvordan den så attraktive tilstanden skal oppnås.
I en lesverdig artikkel av pastoren og teologen Tim Keller – et av de mest respekterte navnene i dagens evangelikale kristenhet – skildrer han hvordan fire ulike rettferdighetsbegrep kan sies å konkurrere med hverandre i den politiske debatten.
Det første av disse er libertarianismen, hvis grunnleggende tese er at et rettferdig samfunn er det som fremmer individets frihet. Historisk pleier denne holdningen å føre til en «liten» stat som ikke legger seg borti innbyggernes liv mer enn nødvendig og til en mer eller mindre uregulert markedsøkonomi.