Leder
LOVFORSLAG: Daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) t.h og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl ()Sp) under en pressekonferanse om konverteringsterapi i juni.
Cornelius Poppe/NTB
Problemet med dårlige lover er ikke at mange blir dømt for å bryte dem
Høringen om forbud mot såkalt konverteringsterapi bekrefter at det først og fremst egnet til å fremme uklarhet og usikkerhet.
Fredag holdt Stortingets familie- og kulturkomité muntlig høring om det etter hvert mye omtalte forslaget. Solberg-regjeringen lanserte sitt forslag i juni 2021. I juni i år sendte omsider Støre-regjeringen sitt lovforslag over til Stortinget.
Det skjedde etter en høringsrunde der forslaget hadde møtt motbør ikke bare fra en rekke kristne aktører, noe som kunne være å vente. Også instanser som Riksadvokaten, Advokatforeningen, Norges redaktørforening og Norges institusjon for menneskerettigheter hadde kritiske merknader. Det handlet blant annet om hensynet til ytringsfrihet, trosfrihet og retten til privatliv.
Det justerte forslaget innebærer blant annet at strafferammen var redusert fra seks til tre år. For samtykkende voksne viste det seg ikke mulig å oppfylle det som regjeringen hadde lovet. «Ikke totalforbud denne gangen heller», skrev Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm.