NRK bør beklage at de utpekte Israel som ansvarlig for sykehus-bombingen

Overskriften «Flere hundre drept i israelske luftangrep mot skole og sykehus i Gaza» lå ute i flere timer hos statskringkasteren.

«Ble mediene over hele verden lurt trill rundt av Hamas?» spør Aftenposten i en bred reportasje om hendelsene ved det mye omtalte Gaza-sykehuset tirsdag.

Den islamistiske terrororganisasjonen var raskt ute med å hevde at Israel hadde bombet Al-Ahli Arab-sykehuset og at det var 500 dødsofre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå ser det bildet helt annerledes ut. De fleste synes å akseptere de bevisene som de israelske forsvarsstyrkene, IDF, var raskt ute med å legge frem. IDFs informasjon viste at det var en rakett sendt fra terrorgruppen Islamsk Jihad som ved en feil rammet sykehuset og forårsaket det tragiske tapet av menneskeliv (selv om heller ikke tapstallene er verifisert).

Aftenposten siterer i sin sak flere uavhengige faktasjekkere og granskere som støtter denne fremstillingen av hendelsesforløpet. Det samme gjør oberstløytnant Sigbjørn Halsne, som er seksjonssjef for landmakt ved Forsvarets høgskole.

Også USAs president Joe Biden sier at han basert på egen amerikansk etterretningsinformasjon mener at det er en palestinsk rakett som har truffet sykehus-området.

Så hvem skal man da tro på? Den frie verdens demokratisk valgte leder eller en islamistisk terrororganisasjon notorisk kjent for å lyve?

Det valget bør det ikke være så kinkig.

Også norske medier er blant de som «ble lurt trill rundt av Hamas», for å bruke Aftenpostens betegnelse.

Da meldingene om angrepet kom tirsdag kveld, publiserte NRK to saker der de i tittelen slo fast at det var snakk om et israelsk angrep.

«Flere hundre drept i israelske luftangrep mot skole og sykehus i Gaza» og «Fleire land fordømmer det israelske-angrepet», lød overskriftene i lang tid på Nrk.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Titlene ble ifølge NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsens uttalelser til fagbladet Journalisten endret kl 23.30 tirsdag kveld. På det tidspunktet hadde Israel allerede i to timer benektet at det var de som stod bak, men at det var snakk om en palestinsk rakett på avveier.

Likevel informerte altså statskringkasteren vår gjennom sine overskrifter på et av landets største nyhetsnettsteder, det norske folk om at det var Israel som hadde ansvaret for sykehusangrepet.

Det er viktig at vårt fremste nyhetsmedium har bred tillit i det norske folk.

Når man rapporterer om så sensitive spørsmål som hvem som er ansvarlig for tap av kanskje hundrevis av menneskeliv, så bør man holde tunga rett i munnen.

For denne typen skyldfordeling uten bevis er potensielt farlig. Allerede tirsdag kveld strømmet rasende demonstranter til den israelske ambassaden i Parkveien for å protestere mot Israels angivelige «statsterrorisme» mot et sykehus.

Heldigvis gikk det ikke så ille hos oss som det gjorde i den tyske hovedstaden Berlin, der det ble kastet brannbomber mot en synagoge.

Slik feilinformasjonen er også politisk uheldig. SVs stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa karakteriserte tirsdag kveld det som hadde skjedd ved sykehuset som en «krigsforbrytelse», og hun krevde at utenriksministeren skulle kalle den israelske ambassadøren inn på teppet.

Det er viktig at vårt fremste nyhetsmedium har bred tillit i det norske folk. Og det gjelder spesielt i så ekstremt polariserte saker som dette, der kritikken gjerne hagler fra begge sider.

Slik vi ser denne kritikken ofte uberettiget. NRKs Midtøsten-dekning i det store og hele ganske balansert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så har vi forståelse for at det er krevende forhold på en nyhetsdesk. Spesielt når ting går så fort som det gjorde her og man ikke selv har egne journalister på plass i Gaza.

Og det er lov å gjøre feil også for pressefolk. Heldigvis.

Norske mediers etiske regelverk, den såkalte Vær-Varsom-Plakaten regulerer hva som skal skje i slike tilfeller. «Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig», heter det i paragraf 4:13.

Uavhengig av om dette formelt sett dreier seg om et brudd på Vær-Varsom-Plakaten eller ikke, så tror vi NRK hadde stått seg på å beklage at de i disse to overskriftene gav Israel ansvaret for sykehus-angrepet helt uten å ta nødvendige forbehold.

Det hadde i hvert fall vært et tillitsskapende tiltak overfor miljøer som nå anklager NRK for å være for lite balansert i Midtøsten-dekningen.

Les også
Sykehus-bombingen: Hvorfor svelget norske medier Hamas sin versjon?