PRIDE: Bildet er fra markeringen av pride i Oslo i fjor.

Når pride-tilhengere krever at meningsmotstandere skal miste jobben

Det er ikke nok at Oslos skoler skal delta i Pride-toget. Nå tas det til orde for at lærere som tør å hevde en annen mening, skal miste jobben.

Pride har gjort innmarsj i norske skoler og barnehager. Og det har skjedd rekordraskt. Man trenger faktisk ikke å gå lenger tilbake enn til 2018 før det nærmest var en liten sensasjon at en barnehage arrangerte Pride-tog.

Men det var før og ikke nå. I 2022 har det nærmest blitt en selvfølge med regnbuearrangementer for norske skole- og barnehagebarn. I hovedstaden stiller Oslos skoler med egen fane i lørdagens store Pride-marsj. Utdanningsetaten inviterer i et brev alle med tilknytning til Osloskolen til å gå i toget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Ny rapport: Kun 26 prosent vil innføre et tredje juridisk kjønn

Foreningen FRI, som arrangerer Pride, har lyktes med tidenes kamuflasjestunt. De har klart å pakke inn et arrangement som på mange områder har en omstridt politisk agenda, på en slik måte at det nå fremstår nærmest som en slags nasjonaldag nummer to.

Hvis du vil være en god, tolerant og progressiv person i 2022, så skal du værsågod veive med regnbueflagget, du også. Alle skal med.

Kvinnebevegelsens 8. mars og arbeiderbevegelsens 1. mai kan bare misunne det homobevegelsen har oppnådd med sitt arrangement. Det er nok lenge til deres markeringer blir til offentlige barnetog. De som venter på en offisiell oppfordring fra en eller annen utdanningsetat om at ungene skal delta i deres marsj, venter forgjeves.

Så kunne man kanskje tro at bevegelsen nå var tilfreds med det de så raskt har oppnådd i skolesektoren. Men det er det altså ikke alle som er.

Les også
Rektor mistenker at kristne og muslimer står bak pride-hærverk

Venstre-toppen i Bjerke bydel i Oslo, Aleksander Engevik, tar i intervju med Dagbladet til orde for å si opp en lærer som har uttrykt seg kritisk til skolens deltagelse i Pride. Engevik, som selv er homofil og sitter i oppvekst- og kulturkomiteen i bydelen, mener at Oslo kommune bør sparke læreren Anders Noreng etter uttalelser han har kommet med henholdsvis i et intervju med NRK og i en kronikk i en VG.

Noreng har etter vår mening kommet med helt legitime og fornuftige synspunkter på Pride. De er på ingen måte verken hatefulle eller diskriminerende.

Kvinnebevegelsens 8. mars og arbeiderbevegelsens 1. mai kan bare kan misunne det homobevegelsen har fått til med sitt arrangement

Læreren mener at foreldrene burde blitt informert bedre om opplegget knyttet til paraden. Etter hans mening er Pride et politisk arrangement som det ikke er naturlig at skolen knyttes til, på samme måte som den heller ikke er involvert i 1. mai-feiringen. Han er også kritisk til at det i norsk skole nå undervises at det finnes flere enn to kjønn, noe han mener ikke er vitenskaplig bevist.

Venstre er et parti som normalt sett holder ytringsfrihetens fane høyt. De er vanligvis et av de partiene som leverer det klareste prinsipielle forsvaret for retten til å fremsette både krenkende og sjokkerende ytringer uten å bli straffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Derfor trenger vi Pride

Men for ytringer om Pride gjelder tilsynelatende ikke den ellers så liberale Venstre-politikken, selv ikke for helt normale meningsytringer og aviskronikker. I hvert fall har partiet i Oslo en politiker som vil møte synspunkter han er uenig i, med yrkesforbud. Skolens Pride-deltagelse skal det ikke være lov å sette spørsmålstegn ved, hvis man vil jobbe i Oslo-skolen.

– Dersom hans holdninger hadde kommet ut i et jobbintervju, hadde han aldri fått jobben, påpeker Venstre-politiker Aleksander Engevik i intervjuet i Dagbladet.

Etter vår mening er det heller Engevik selv som burde vurdert å finne seg noe annet å gjøre. I det minste et annet parti.