Dylann Storm Roof møtte via videolink i et fengslingsmøte etter kirkedrapene i Charleston. Foto: Reuters / NTB scanpix

Når ondskap møter godhet

President Obama har nok rett i at vi ikke er kurert.

– Vi er ikke kurert, sa president Barack Obama mandag. 150 år etter at den amerikanske borgerkrigen gjorde ende på handelen med afrikanske slaver, lever rasismen videre i andre former.

21 år gamle Dylann Roof gjorde seg til talsmann for avskyelig ideologisk vrakgods da han troppet opp i den historiske Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston onsdag og tok livet av ni uskyldige mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER: Men rasismen var ikke død

Terror er et grusomt virkemiddel. Både gjennom den lidelsen angrepene i seg selv forårsaker, og gjennom den frykt terroren har til hensikt å spre.

Men noen ganger viser terroren seg å ha motsatt virkning. Familiene til de ni drepte i Charleston har møtt 21-åringen med kjærlighet og tilgivelse i stedet for med hat og hevn. «Jeg tilgir deg», sa datteren til en av de drepte under en fengslingshøringen fredag.

Se video fra fengslingsmøtet: Møter drapsmannen med tilgivelse

Det gjør også inntrykk å lese om hvordan pastor Norvel Goff under gudstjenesten i Emanuel-kirken søndag viste til skriftstedet fra Jesaja 54:17, der det på norsk står at: «Hvert våpen som er smidd mot deg, skal mislykkes.»

Aftenpostens USA-korrespondent Kristoffer Rønneberg gjengav søndag pastor Goff som sa følgende: «Det var mange som forventet at vi skulle gjøre noe dumt og bryte ut i et voldelig oppgjør. De kjenner oss ikke.»

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.


Det gjorde inntrykk på mange, også utenfor Norges grenser, å se rosetogene som preget Oslo i etterkant av angrepene 22. juli 2011. Ondskap ble møtt med godhet, og terroristen oppnådde slik nøyaktig det motsatte av det han ønsket seg.

En lignende holdning er det pastor Goff i Charleston tar til orde for. Det er noe dypt kristent ved en slik holdning.

Selvsagt skal gjerningsmannen få sin fortjente straff. Tilgivelse står ikke i motsetning til at rettsvesenet skal fungere etter sin hensikt.

21-åringen må stå til ansvar for grusomhetene han har begått. Men samtidig er det rom for tilgivelse.

Ingen kan pålegges å tilgi eller presses til det, men alle kan velge det. Tilgivelsen tar i denne sammenhengen ikke bort alvoret i det som har skjedd, heller ikke behovet for et rettferdig oppgjør.

Det er også interessant å se på et større plan hvordan 21-åringens bruk av sørstatsflagget har ført til det motsatte av hva han antakelig hadde ønsket. Mandag kveld ble det kjent at blant andre den store butikkjeden Wal-Mart fjerner produkter med sørstatsflagget fra butikkene sine.

Dette flagget blir av mange oppfattet som et symbol på slaveri og rasisme. Samme dag oppfordret South Carolinas guvernør Nikki Haley delstatens lovgivere til å ta ned sørstatsfalgget fra flaggstangen foran delstatsforsamlingen. Noen har også tatt til orde for at det bør forbys.

President Obama har nok rett i at vi ikke er kurert. For selv om vi ikke har tilsvarende konflikter mellom svarte og hvite i Norge som de har i USA, er vi slett ikke fritatt for den menneskelige giften som ligger til grunn for rasismen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Derfor må denne kampen opprettholdes. Emanuel-kirken i Charleston har med tårer gått foran som et godt eksempel på hvordan man kan møte ondskap med godhet. Det bør inspirere oss alle.

Les også
Obama kjemper videre for skjerpede våpenlover
Les også
Møter drapsmannen med tilgivelse
Les også
Men rasismen var ikke død
Les også
21-åring pågrepet etter kirkeskyting i USA
Les også
Ni drept i skyting i historisk kirke i USA