Kirkegjengere som ikke fikk plass i Emanuel AME-kirken i Charleston samlet seg i gatene utenfor da kirken holdt gudstjeneste for første gang siden massakren der ni afroamerikanere ble skutt og drept onsdag. Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB scanpix

Men rasismen var ikke død

USA har fått en svart mann i Det Hvite Hus. Torsdag ble en av presidentens venner, pastoren Clementa Pinckney, brutalt myrdet. Fordi han var farget.

Massakren i Emanuel African Methodist Episcopal i Charleston i Sør-Carolina er et uhyggelig ­bevis på at kampen mot rasismen ennå ikke er vunnet­ i USA.

Ni personer ble skutt ned inne i kirken mens de deltok på et bønne- og bibelmøte i metodistmenigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 21-årige rasisten Dylann Storm Roof satt i kirkebenken sammen med møtedeltagerne i en time før han tok frem våpenet sitt og begynte å skyte rundt seg. Roof var besatt av tanker om den hvite rasens overlegenhet.

– Jeg må gjøre det. Dere voldtar våre kvinner og tar over landet vårt. Dere må bort, skal gjerningsmannen ha sagt.

Ett av ofrene er menighetens pastor Clementa Pinckney, som også var delstatssenator i Sør-Carolina. Pinckney var en venn av president Barack Obama og hans kone Michelle.

Kirkedrapene i Charleston er det alvorligste eksemplet på hatkriminalitet mot fargede i USA de siste årene. Men det er langt fra det eneste.

Landet har vært rystet av flere alvorlige saker knyttet til rasisme i politiet. Svarte menn som har blitt skutt av hvite politimenn har vekket kraftige reaksjoner. I august i fjor ble 18-årige Michael Brown drept i Ferguson i Missouri.

Enkelte øyenvitner hevder politimannen skjøt den unge afro­amerikanske gutten på tross av at Brown strakte hendene over hodet. Selv om hendelsesforløpet er omstridt og politimannen ble frikjent, førte drapet til voldsomme opptøyer i Ferguson.

Når det gjelder politidrapet i april i år i samme delstat som kirkeskytingen, er imidlertid bevisene udiskutable. Det drapet ble nemlig filmet. På opptaket ser man hvordan den hvite politimannen hever våpenet sitt og avfyrer åtte skudd mot 50 år gamle Michael T. Slager. Den fargede mannen løper bort fra politimannen, men faller om når han blir truffet av skuddene. Politimannen hadde stoppet Slager på grunn av en ødelagt baklykt på bilen.

Det har gått mer enn 50 år siden rasekille­politikken led sitt endelige nederlag i USA. På 60-tallet satte presidentene Kennedy og Johnson inn føderale styrker for å sikre at fargede studenter kunne gå på de samme skolene som hvite. Også i sørstatene tok segregeringen mellom hvite og svarte etter hvert slutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dag er det en farget mann som innehar dette presidentembetet. Enorme fremskritt er gjort for likebehandlingen av alle amerikanske borgere uavhengig av hudfarge. Likevel finnes det en svært ubehagelig understrøm i det amerikanske samfunnet. Gammelt rasistisk tankegods dyrkes fortsatt. Og folk som Dylann Storm Roof, lar slike tanker formørke sine unge sinn. Med ekstreme konsekvenser.

Det faktum at USAs og verdens mektigste mann er farget, har ikke forhindret den rasistiske volden mot landets svarte minoritet.

---------------

Se prekenen som ble holdt da metodistkirken åpnet igjen søndag, fire dager etter massakren som krevde ni menneskeliv:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
– Halleluja, djevelen kan ikke ta kontroll over kirken!
Les også
Møter drapsmannen med tilgivelse
Les også
Etterforsker Roof for terrorisme
Les også
Obama kjente det ene offeret i kirkemassakren