Når julefreden aldri senker seg

Krig og naturkatastrofer har gjort at titusenvis av personer lever på flukt eller i frykt denne julen.

For mange men­nes­ker rundt i ver­den er julen i år langt fra et bud­skap om fred og for­soning. Krig og na­tur­ka­ta­stro­fer har gjort at ti­tu­sen­vis av per­soner lever på flukt eller i frykt denne julen. Og mange i om­rå­der der den jevne nord­mann ikke en­gang vet at det er kon­flikt, uro­lig­he­ter og ka­ta­stro­fer.

Dess­ver­re er vi i den vest­li­ge ver­den alt­for opp­tatt med det som er nært og det som medie­ne set­ter fokus på. Det gjør at kon­flik­ter og ka­ta­stro­fer fra om­rå­der som er vans­ke­lig til­gjen­ge­lig får ufor­holds­mes­sig lite opp­merk­som­het.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå i jule­ti­den er det på sin plass å sette en fot i bak­ken og vie opp­merk­som­het til of­re­ne for kon­flik­te­ne rundt i ver­den.

I Syria er store folke­grup­per på flukt fra myn­dig­he­ter og opp­rørs­grup­per i den blo­di­ge bor­ger­kri­gen. Vin­te­rens an­komst gjør at kul­den ska­per eks­tra ut­ford­rin­ger for flykt­nin­ge­ne, enten de fort­satt hol­der seg inne i Syria eller om de har flyk­tet til nabo­land som Li­ba­non.

I deler av Ni­ge­ria er det en ri­siko­sport å gå til kir­ken. Mus­lims­ke grup­per som Boko Haram har ut­pekt guds­tje­nes­ter som et av sine ho­ved­mål. I 2013 er en rekke bom­ber gått av under guds­tje­nes­te­ne.

Fi­lip­pi­ne­ne er gjen­opp­byg­gin­gen i gang etter ty­fo­nen som traff lan­det tid­li­ge­re i år. Det betyr at tu­sen­vis fei­rer julen uten å ha nåla i veg­gen. Alt de eide og hadde for­svant i ty­fo­nen, kan­skje også in­klu­dert kjære fa­mi­lie­med­lem­mer.

Sør-Su­dan, ver­dens fers­kes­te stat, be­fin­ner seg på ran­den av bor­ger­krig. Flere tusen men­nes­ker er drept etter at ulike deler av den sør­s­u­dans­ke hæren be­gyn­te å kjem­pe mot hver­and­re i midt­en av de­sem­ber.

I Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk er en gam­mel kon­flikt mel­lom mus­li­mer og krist­ne blus­set opp med god hjelp av opp­rørs­grup­per. Dette har ført til unø­dig vold og ti­tu­sen­vis av per­soner på flukt.

Slik kunne vi fort­satt og lis­tet opp kon­flik­ter rundt om i ver­den: Nar­ko­kri­gen i Mex­i­co, den ara­bis­ke høs­ten, vol­den i Irak og Af­gha­ni­stan, vold­tek­te­ne og dra­pe­ne i D.R. Kongo, og så vi­de­re.

Å sette fokus på ver­dens kon­flik­ter er en av medias opp­ga­ver, som vi som bran­sje dess­ver­re ikke all­tid kla­rer å gjøre med de rette pro­por­sjo­ner. Vi i Dagen for­sø­ker å skri­ve om kon­flik­ter og ka­ta­stro­fer som på­fø­rer mange men­nes­ker li­del­se, uan­sett om det skjer in­nen­for eller uten­for Nor­ges gren­ser. Det er et for­sett for 2014 å klare dette enda bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under sin førs­te jule­dags­pre­ken sa pave Frans at «Krig øde­leg­ger og ska­der så mange liv», «Gud er fred, la oss be ham om å hjel­pe oss alle til å være freds­ma­ke­re hver dag, i våre liv, i våre fa­mi­li­er, i våre land, i hele ver­den».

I møtet med kon­flik­ter og ka­ta­stro­fer må vi strek­ke ut en hånd til of­re­ne, uav­hen­gig av år­sa­ken til kon­flik­ten. Li­del­se­ne er ofte like store, uan­sett om of­re­ne er på den «rette» eller «gale» siden i kon­flik­ten. Det er mange måter å hjel­pe på, enten øko­no­misk via hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner eller ved å ut­ford­re våre po­li­tis­ke myn­dig­he­ter til å legge press på lo­ka­le myn­dig­he­ter for å få en slutt på li­del­sen.

Julen er ikke minst en tid hvor vi kan rope til Gud om fred i ver­den og om en slutt på li­del­se­ne til Hans mins­te, uan­sett hvor i ver­den de be­fin­ner seg.

Les også
Blander gjerne tro og bistand
Les også
Norge gir 50 millioner til nødhjelp i Sør-Sudan
Les også
Bombeangrep i Bagdads kristne bydeler