For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

MISJON: Agenda:UT hadde invitert MF-lærer Roar Fotland (til høyre) til å sammenlikne misjonsdokumenter fra KV og Lausannebevegelsen. Han har rett i at de har nærmet seg hverandre. Men både Rolf Kjøde (til venstre) og Lars Dahle pekte på vesentlige ulikheter. Kjetil Aano (i midten), tidligere leder av MKR, gikk sterkt inn for å fortsette brobyggingen mellom KV og allianseøkumenikken. Men det er naivt å overse grunnleggende motsetninger, skriver Jon Kvalbein.

Misjon – til frelse eller samfunnsendring?

Misjonskonferansen Agenda:UT signaliserer noe nytt. Konferansen var et bredt organisert økumenisk samarbeidstiltak. Etter mitt syn er avstanden i misjonsteologi mellom NKR og Norme så stor at det ikke er grunnlag for et slikt samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

I Stavanger og Sandnes ble det nylig arrangert en misjonskonferanse, Agenda:UT. Mottoet var «Sammen i misjon». Arrangører var Norges Kristne Råd (NKR) og Norsk råd for misjon og evangelisering (Norme). NKR representerer sammen med Mellomkirkelig Råd (MKR) en kirkeøkumenikk med nære bånd til Kirkenes Verdensråd (KV). Norme er en paraplyorganisasjon som omfatter 43 norske misjonsorganisasjoner. Den ble stiftet i 2001 som en sammenslutning av Norsk Misjonsråd, Den Evangeliske Allianse og Lausanne-bevegelsen i Norge. Norsk Misjonsråd vedtok i sin tid å stå utenfor Kirkenes Verdensråd av teologiske grunner. Både Alliansebevegelsen og Lausannebevegelsen har hittil holdt kritisk avstand til KV. Agenda:UT signaliserer noe nytt. Konferansen var et bredt organisert økumenisk samarbeidstiltak. Etter mitt syn er avstanden i misjonsteologi mellom NKR og Norme så stor at det ikke er grunnlag for et slikt samarbeid.

Les også: Misjon – Økumenikk og Den norske Kyrkja

Together Towards Life (TTL) ble vedtatt av KV i fjor. Misjonsdokumentet understreker at Gud er livets Gud. Den Hellige Ånd omtales som livgiveren som ønsker å fornye hele skaperverket. Kirkene er kalt til å motstå alle livsødeleggende krefter. De skal bekjempe markedsøkonomien, frigjøre undertrykte, fremme rettferdighet, skape fred, verne om natur og miljø og «transformere maktstrukturer». Kirke og misjon kan ikke skilles, kan vi lese. Misjon og økumenikk hører sammen. Målet er integrasjon og samarbeid. Derfor ønsker KV nært samarbeid med alliansebevegelsen og Lausanne-bevegelsen. TTL bruker bibelske begreper som vekker positiv gjenklang i evangeliske kretser. Men ordene er satt inn i en ny misjonstenkning som avviker mye fra klassisk evangelisk misjonsteologi. KV ønsker også samarbeid med ulike kulturer og religioner. Det kulturelle mangfold er en Åndens gave for å utdype forståelsen for hverandres tro. Guds Ånd kan finnes i alle kulturer som bekrefter livet. Disse må betraktes som partnere i misjon, ikke som «objekter» for misjon, kan vi lese.

Powered by Labrador CMS