UTFORDRINGER: Koronapandemien gjør nå at sårbare jenter og kvinner som allerede opplever utfordringer med mensen, har fått det enda tøffere. Mensen stopper ikke i kriser, skriver Dagfinn Høybråten.

Mensen handler om menneskeverd

Millioner av jenter og kvinner i verden opplever utfordringer når de har mensen, og mangler tilgang til trygge toaletter. Nå gjør koronakrisen hverdagen enda tøffere. Det kan vi ikke akseptere.

Menstruasjon er en naturlig prosess som alle jenter og kvinner går gjennom i løpet av livet. Globalt er rundt 1,8 milliarder jenter og kvinner i reproduktiv alder. Dessverre opplever millioner av kvinner store utfordringer når de har mensen.

I mange land blir jenter stigmatisert, isolert eller sendt bort når de har mensen. Uteblir fra skole eller jobb, og kan lettere bli utsatt for overgrep og vold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik blir mensen, som egentlig er et tegn på liv, fruktbarhet og kvinnelighet, noe urent, skittent og problematisk for mange. Det er en grov krenkelse av menneskeverdet.

Torsdag markerer Kirkens Nødhjelp Den Internasjonale mensdagen. I år er denne dagen ekstra viktig. Koronapandemien gjør nå at sårbare jenter og kvinner som allerede opplever utfordringer med mensen, har fått det enda tøffere. Mensen stopper ikke i kriser.

På grunn av stengte grenser og portforbud, rapporterer våre landkontorer at det har blitt vanskeligere å få tak i sanitærprodukter. Prisene på sanitærprodukter har økt kraftig, samtidig opplever mange å få redusert inntektene. Dette gjør at mange jenter og kvinner ikke har råd til å kjøpe bind og tamponger.

Tilgangen til rent vann er også begrenset. Bevegelsesrestriksjoner gjør at mange ikke får hentet vann som tidligere. Koronakrisen gjør også at færre kvinner nå har tilgang til trygge toalett og dusjer når de har mensen. Det gjør at det har blitt vanskeligere for kvinner å opprettholde en god hygiene når de har mensen.

Våre ansatte i Nigeria er bekymret for at flere kvinner vil få infeksjoner som følge av dette. Mange steder i Pakistan får ikke jenter og kvinner tak i bind som følge av stengte grenser.

Mangel på sanitærprodukter, trygge toaletter og hygienetiltak, kan ha alvorlig konsekvenser for jenters skolegang. En rapport fra UNESCO viser at én av ti jenter i Afrika sør for Sahara uteblir fra skolen når de har mensen. Dette er anslått til å utgjøre hele tjue prosent av et skoleår.

Ifølge FN er rent vann og sanitære tjenester en grunnleggende menneskerettighet. Dette inkluderer tilgang til hygienefasiliteter for jenter og kvinner når de har mensen.

Det må gjøres flere tiltak, slik at sårbare kvinner i verden skal kunne håndtere menstruasjon på en god og verdig måte. Vi må gi flere kvinner tilgang til sanitærprodukter. I tillegg må flere kvinner få tilgang til toaletter og hygienefasiliteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har fortsatt en lang vei å gå for å gi alle jenter og kvinner mulighet til å håndtere mensen på en god og verdig måte.

Det er vårt samfunnsansvar å forhindre at jenter og kvinner dropper ut av skole eller jobb, og ikke er i stand til å ta del i samfunnet på grunn av menstruasjon. Mensen handler om trygghet, samfunnsdeltakelse og fremtidsmuligheter for millioner av jenter og kvinner.

Derfor må vi arbeide for å skape en enklere og mer verdig hverdag for sårbare jenter og kvinner når de har mensen. Dette er viktig i alle land i hele verden. Vi oppfordrer norske myndigheter til å snakke om mensen i møter med politikere i andre land, og på den måten gå foran i et viktig arbeid.