Illustrasjonsfoto: Adobe Stock

Makt over ytringsfriheten

Transbevegelsen må tåle at mange holder fast på tokjønnslæren, og at denne læren fritt kan forkynnes, på samme måte som de selv har rett til å hevde sin egen lære. 

I justiskomiteen ligger det nå inne et forslag om at «kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk» skal tas inn som straffbart diskrimineringsgrunnlag i flere paragrafer, deriblant paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Dette skal behandles nå i høst, og har høringsfrist 17. september 2020.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paragraf 185 har en strafferamme på fengsel i inntil tre år for å «true og forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt». Det nye forslaget som fremmes, er at ytringer som rammer noens «kjønnsidentitet» eller «kjønnsuttrykk» på denne måten, nå skal omfattes av paragrafen.

I første omgang kan dette se uskyldig ut. Man kan tenke at det er riktig å sørge for at sårbare personer ikke skal mobbes. Men hvis man ser litt nøyere etter, så finner man at her ligger det en alvorlig fallgruve.

Slik loven er hittil, blir ingen konkrete grupper nevnt. Det som nå foreslås, er at en spesiell gruppe skal tildeles en særposisjon. Dette innebærer at denne konkrete gruppa gis myndighet til å definere hva som er hatytringer eller krenkende utsagn.

Hvis for eksempel Sandra føler seg krenket, så er det Sandra som avgjør om dette er en hatytring eller ikke. Ingen kan overprøve det, for det er følelsene til Sandra som er selve beviset. Rettsapparatet har ingen myndighet til å overprøve følelsene til Sandra, og Sandra vil vinne en eventuell rettssak.

Vi har nå fått to ideologier om seksualitet i landet vårt. Den ene er tokjønnslæren, læren om at det i utgangspunktet kun er to kjønn, mann og kvinne. I tillegg har vi nå fått transbevegelsens lære. Dette er læren om seksualitetsmangfold.

Tokjønnslæren er transbevegelsens største utfordrer. Derfor ligger det i sakens natur at alle utsagn fra personer som markedsfører tokjønnslæren, vil bli vurdert som hatytringer og krenkende utsagn.

Og det vil gi politianmeldelser, påfølgende rettsbehandling og straffeutmåling. Resultatet er gitt. Tilhengere av tokjønnslæren vil bli dømt og straffet.

På denne måten kan transbevegelsen ganske raskt klare å kneble til taushet alle de som måtte mene at vi mennesker er født som mann eller kvinne. For hvem vil utsette seg for anmeldelser, rettssaker og eventuelt fengsel?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi lever i et demokrati. Ytringsfrihet er selve bærebjelken i demokratiet. Et demokrati skal gi mulighet for meningsmangfold. Menneskene i et demokrati må lære seg til å tåle at andre mener noe annet enn en selv.

Transbevegelsen må tåle at mange holder fast på tokjønnslæren, og at denne læren fritt kan forkynnes, på samme måte som de selv har rett til å hevde sin egen lære.

Politikerne må vise en klar, demokratisk tenkning i møte med disse to seksualideologiene, og offentlig slå fast at det fortsatt er lov å forkynne tokjønnslæren.

Dersom paragraf 185 endres, slik det nå er foreslått, vil det få en konsekvens for ytringsfriheten. Hvis politikerne overlater til enkeltpersoner å definere hva som er innenfor ytringsfriheten, istedenfor at denne myndigheten fortsatt skal være tillagt rettsapparatet, har de startet på en innskrenking av denne viktige rettigheten.

Paragraf 185 må beholdes slik den er. Det må fortsatt være slik at det er rettsapparatet som har myndighet til å definere hvor grensene for ytringsfriheten skal gå. Det er rettsapparatet som skal foreta en vurdering, om hva som er hatytringer eller krenkende utsagn, ikke transbevegelsen.