LEGE: Mads Gilbert utenfor Al-Shifa-sykehuset i Gaza by ved et tidligere besøk der.

Mads Gilbert, du lyver. Israel prøver ikke å utrydde palestinerne

Doktor Mads Gilbert fortjener honnør for sine modige handlinger, men kritikk for sine ekstreme uttalelser.

La det være sagt helt fra starten: Som lege er Mads Gilbert en helt.

Å frivillig reise inn i en krigssone med fare for sitt eget liv, krever et stort personlig mot. Det har Gilbert vist ved en rekke anledninger, mest kjent er innsatsen hans under krigshandlingene på Gaza-stripen i 2009 og 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nå 76 år gamle legen har bokstavelig talt vasset i blod mens han har prøvd å redde livet til hardt skadde palestinere ved operasjonsbordet. For det arbeidet fortjener han alle de prisene han har fått.

Men selv de som har utvist et helt ekstraordinært heltemot, er ikke fritatt fra å få sine uttalelser og påstander faktasjekket. Og det er det faktisk et skrikende behov for i tilfellet Mads Gilbert.

Legendestatus kan nemlig benyttes til mer enn å sope inn utmerkelser. Denne typen berømmelse kan også brukes til å fremme egne politiske og ideologiske standpunkter.

Og enda mer problematisk: Folk som på grunn av sine heltegjerninger snakker ut fra en slik type moralsk overlegen posisjon, kan slippe lettere unna med offentlige utsagn med tvilsom eller totalt manglende sannhetsgehalt. Og i blant også rene løgner.

For mange utenforstående resonnerer nok cirka som så: Det er sikkert sant det som sies, siden det kommer fra en så modig mann som bare er opptatt med å hjelpe sine medmennesker.

Men så enkelt er det altså ikke. For Mads Gilbert er mer enn en dyktig, prisbelønnet lege. Han har også bakgrunn som mangeårig aktivist i Palestinakomiteen og politisk aktiv i partiet Rødt.

Og det er vel kjent og dokumentert at han benytter sin offentlige rolle også til å fremme sitt politiske syn. Men verken Gilberts overlege- eller professortittel er en garanti for etterretteligheten når han uttaler seg om slike spørsmål.

For eksempel vakte det oppsikt da Gilbert tre uker etter angrepet på World Trade Center i 2001 sa til Dagbladet: «Hvis USAs regjering har en legitim rett til å bombe og drepe sivile i Irak, har også de undertrykte en moralsk rett til å angripe USA med de våpen de måtte skape.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På direkte spørsmål fra avisen om han støttet terrorangrep på USA, svarte Gilbert: «Terror er et dårlig våpen, men svaret er ja, innenfor den konteksten jeg har nevnt.»

Mads Gilbert har senere unnskyldt seg med at den uttalelsen var «uklok og uoverveid».

Men mye kan tyde på at doktor Gilbert ikke har lært så mye av sin 11. september-fadese. I hvert fall har han fortsatt å snakke på samme måte.

Som for eksempel da han rett etter angrepet mot Al-Ahli Arabi-sykehuset i sentrum av Gaza by nå i høst kom med sterke anklager Israel. Han beskyldte den jødiske staten for å være ansvarlig for «et historisk nederlag for vår tids menneskelighet og en verden der rettsregler, respekt for humanitære lover og grunnleggende trygghet for sivile, syke og skadede gjelder».

Men det var vel å merke så lenge Israel var mistenkt for å stå bak angrepet. Etter at det ble klart at det var en palestinsk rakett som rammet sykehusområdet, så har vi merkelig nok ikke hørt noe mer fra Gilbert om denne hendelsen.

Mads Gilbert har bakgrunn som mangeårig aktivist i Palestinakomiteen og politisk aktiv i partiet Rødt.

Når palestinske terrorister dreper sine egne i et forsøk på å myrde sivile i Israel med raketter, så er det øyensynlig ikke lenger et problem av så eksistensielle dimensjoner som Gilbert først antydet.

Det siste intervjuet han har gitt til den arabiske TV-kanalen Al Jazeera - gjengitt i Norge av NTB - begynner å nærme seg 11. september-uttalelsen også når det gjelder grad av smakløshet.

Der er Gilbert sitert på at Israels hensikt med å angripe Gaza er å utrydde palestinerne. Målet deres er intet mindre enn «utryddelsen av det palestinske folket», slik den norske legen uttrykker seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Et demokrati som forsvarer seg mot et bestialsk terroroverfall - ikke ulikt det angrepet Gilbert støttet i 2001 - blir altså beskyldt for å ville utrydde et helt folk. Og dette sier altså Gilbert selv om han vet at det fremfor alt er ett folk som i moderne tid er forsøkt utryddet, nemlig jødene.

På en finurlig - og helt sikkert veloverveid måte - gjør han jødene til nazister og palestinerne til jødiske utryddelsesofre.

Et retorisk grep som er like kynisk og som det er løgnaktig.