Likestilling og likeverd

Norge er et av de mest like­stil­te sam­funn i ver­den. Det skal vi være takk­nem­li­ge for. Men vi har frem­de­les en vei å gå når det gjel­der like­verd og re­spekt.

Denne uken fei­rer vi at nors­ke kvin­ner har hatt stemme­rett i hund­re år. Vi har mye å takke fore­gangs­kvin­ner som Fred­rik­ke Marie Quam, Ca­mil­la Col­lett og Anna Rog­stad for. I dag stil­ler kvin­ner til valg med den størs­te selv­føl­ge­lig­het og gjør en stor inn­sats på alle ni­vå­er i po­li­tik­ken.

Stemme­rett og like­stil­ling er to sider av samme sak. Dagen kan aldri ap­plau­de­re de yt­ter­lig­gå­en­de si­de­ne ved like­stil­lings­kam­pen, som fri abort og for­søk på å ut­vis­ke de gud­git­te for­skjel­le­ne mel­lom kjøn­ne­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det vi der­imot vil feire er at kvin­ner og menn har like ret­tig­he­ter. Da­gens unge kvin­ner får tid­lig høre at de kan bli hva de vil. De kan i teori­en fritt ut­vik­le sine evner og in­ter­es­ser. At de er kvin­ner skul­le ikke være noen hind­ring.

Dess­ver­re er­fa­rer mange kvin­ner frem­de­les at dette ikke stem­mer. En del opp­le­ver at det blir spent bein under dem, nett­opp fordi de er kvin­ner. Selv om Norge er på topp når det gjel­der for­mell like­stil­ling, opp­le­ver mange at de blir møtt med man­gel på re­spekt:

Svært mange vil svare «ja» hvis de blir spurt om de har møtt ned­la­ten­de hold­nin­ger og kom­men­ta­rer fordi de er kvin­ner. Det gjel­der i ar­beids­li­vet så vel som andre are­na­er.

Vi ville tro­lig bli for­bau­set over hvor mange som sva­rer «ja» hvis vi spør unge jen­ter om de er blitt klådd på av eldre menn. Grense­over­skri­den­de ad­ferd er et stort, men alt­for lite om­snak­ket pro­blem.

Tro­lig ville vi også bli for­bau­set om vi viss­te hvor mange som blir ut­satt for vold i nære re­la­sjo­ner. Få ting vit­ner om stør­re kvinne­for­akt enn når en mann slår kvin­nen han har lovet å elske og ære.

Det er et gode at vi har opp­nådd like­stil­ling på de fles­te om­rå­der, men vi bør er­kjen­ne at det frem­de­les er en jobb igjen å gjøre når det gjel­der å for­mid­le re­spekt, like­verd og men­neske­verd. Fulle for­mel­le ret­tig­he­ter ska­per ikke like­stil­ling alene. Kvin­ner må møtes med re­spekt.

Bi­be­len for­kyn­ner et re­vo­lu­sjo­ne­ren­de bud­skap om menn og kvin­ners like­verd. Begge kjønn er skapt i Guds bilde og har uen­de­lig verdi. Dette er et fri­gjø­ren­de bud­skap til både kvin­ner og menn.

Én av grup­pe­ne som vir­ke­lig tren­ger å høre dette, er unge jen­ter som vokser opp i et umen­nes­ke­lig skjønn­hets­ty­ran­ni. Kra­vet om et per­fekt ut­se­en­de er kvinne­fiendt­lig. Å lære unge jen­ter fra de er små at de bør være mis­for­nøyd med seg selv, er ingen god opp­skrift på kvinne­fri­gjø­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Med stør­re be­visst­het om like­verd vil det være stør­re rom for kvin­ner som vel­ger utra­di­sjo­nelt. Da ville for­hå­pent­lig­vis kvin­ner som vel­ger å være hjem­me med barn på full- eller del­tid, slip­pe ned­la­ten­de ka­rak­te­ris­tik­ker som dem LO-le­der Gerd Kris­ti­an­sen nylig over­øste dem med. Kvinne­fri­gjø­ring må om­fat­te ret­ten til å or­ga­ni­se­re sitt eget liv. Å være en trippe­l­ar­bei­den­de kvin­ne i tids­klemmes­kvis, er ikke nød­ven­dig­vis fri­gjø­ren­de.

Be­visst­het om like­verd kom­mer ikke av seg selv. Det må læres. Kla­rer vi å bygge en kul­tur med stør­re be­visst­het om like­verd, vil det være et uvur­der­lig red­skap til å be­kjem­pe kvinne­dis­kri­mi­ne­ring.

Les også
LO-lederen: - Kvinner gjemmer seg bak morsrollenHjemmeværende
Les også
- Kvinner bør bli hjemme og få flere barn
Les også
Folket feiret stemmeretten med statlig bløtkake