- Gründere og genier utdanner seg selv mens idioter tar utdannelse, sa den frittalende TV-pastoren i Visjon Norge, Jan Hanvold, i 2009.

Om å tåle kritikk

På dette området har Jan Hanvold i TV Visjon Norge åpenbart fortsatt en betydelig vei å gå.

Man kan mene hva man vil både om innsamlingsmetodene og deler av det budskapet som formidles på Jan Hanvolds TV Visjon Norge. Men en ting bør man i anstendighetens navn respektere Hanvold for. Med to tomme hender og et svært vanskelig utgangspunkt har han bygd opp en kanal som på få år har blitt en stor og viktig aktør i det kristne medielandskapet i Norge.

TV Visjon Norge har 20.000 daglige seere og en årlig omsetning i underkant av 100 millioner kroner. Det er rett og slett imponerende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi vil advare mot den ovenfra-og-ned-holdningen som TV Visjon Norge av og til møtes med. Mange setter pris på det kristne grasrot-alternativet som Hanvolds kanal representerer. Og det er åpenbart at kanalen møter et betydelig behov, spesielt for mennesker som av ulike årsaker ikke kommer seg så ofte til kirker og bedehus.

Like imponert er vi ikke over kanal-gründer Hanvolds evne til å takle saklige innsigelser eller delta i ordskiftet omkring egen virksomhet. Hvis man er en medieaktør av en viss størrelse – og det er jo vitterlig TV Visjon Norge – så må man regne med at virksomheten skaper debatt. Og kritikk.

Det har vi lang erfaring med her i Dagen. Det går nesten ikke en eneste dag uten at vi mottar kritiske tilbakemeldinger i en eller annen form. Og de er ganske ofte av det ramsalte slaget.

Å møte slike innspill på en konstruktiv måte, er faktisk en viktig oppgave for alle medier. Tro det eller ei, men det kan faktisk også være noe å lære av folk som er uenige med oss. Det er farlig å tro at vi alltid gjør alt riktig. Vi kan ikke bare sette nesen i været og mene at vi er hevet over enhver kritikk. Og vi kan i hvert fall ikke møte våre kritikere med skjellsord.

På dette området har Jan Hanvold åpenbart fortsatt en betydelig vei å gå.

Det så vi igjen demonstrert denne helgen da Hanvold valgte å svare «ingen kommentar» i Dagen-artikkelen som handlet om den afrikanske forkynneren som på TV Visjon Norge hadde lovt helbredelse i bytte mot pengegaver til kanalen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.


Kommentere gjorde han imidlertid på sin offentlige Facebook-profil. Til gangs.

TV Visjon Norge-sjefen lot ukvemsordene flyte fritt fra sitt tastatur. Vi fikk høre at Dagens journalister er «venstrevridde». Noen av dem er «løgnere». Og Dagens sjefredaktør står det heller ikke helt bra til med. Han karakteriseres som «en nikkedukke».

I sin tirade presenterte Hanvold også det vi nok må kunne kalle et ganske alternativt syn på Dagen. I hvert fall leste vi en masse som var helt nytt for oss.

For eksempel at Dagen «støtter palestinerne og henger ut pro-israelske folk». At vi vil være «politisk korrekte» med det formål å få «mer pressestøtte». Og at vi «støtter den katolske kirke».

Vi i Dagen tåler godt at Jan Hanvold skjeller oss ut. Men det blir vanskeligere å ta ham på det alvoret vi gjerne ønsker. Og som han egentlig fortjener.

Dette innlegget på Jan Hanvolds offisielle Facebook-side ble slettet drøye seks timer etter at det var publisert. Da hadde flere enn tyve personer kommentert innlegget. Når et innlegg slettes, forsvinner også alle kommentarene.
Les også
Visjon Norge-koden
Les også
– Tragisk og uakseptabel forkynnelse på Visjon NorgeTV Visjon Norge
Les også
Vil bygge rusfri hyttelandsbyJan Hanvold