LEDER: Kåpekledde 
politikere

Hvis biskopene vil være politikere, bør de droppe forkledningen.

Så var de på banen igjen. Ikke før har Arbeiderpartiets programkomité åpnet opp for konsekvensutredning av oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen, så dukker de frem på nytt.

Vi snakker selvfølgelig om politikerne fra oljeopposisjonen. Disse representantene for Venstre, SV, KrF og delvis Senterpartiet som nå dominerer det offentlige ordskiftet med sine kraftfulle fordømmelser av at disse områdene skal åpnes for oljeaktivitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men det er noe uvanlig med enkelte av disse politikerne. De har så veldig fargerike klær. Og der andre i vinterkulda bruker yttertøy de har betalt fra noen hundre til et par-tre tusen kroner for, ikler disse politikerne seg spesialsydde ornamentsprydede og korsmerkede kreasjoner som kan koste opptil flere hundre tusen. Dessuten bruker de samme klær uavhengig av om det er sommer eller vinter. De går rett og slett i kåpe enten sola skinner eller snøen daler ned.

For noen av disse antipetroleumspolitikerne har nemlig kledd seg ut. Som biskoper i Den norske kirke.

Før helgen gikk biskopene Tor B. Jørgensen og Ingeborg Midttømme ut i Vårt Land og varslet kirkekamp mot oljepolitikken. Det er ikke første gang de kåpekledde politikerne engasjerer seg mot å utvinne de olje- og gassressursene vår kontinentalsokkel er velsignet med.

I 2009 gikk de til og med i demonstrasjonstog til Stortinget sammen med Kirkens Nødhjelp, Mellomkirkelig Råd, Norges Kristne Råd og Kirkerådet for å kreve en femårig stans i norsk oljeleting.

LES FLERE LEDERE HER

Dagen er en sterk forkjemper for at den kristne røsten skal høres i samfunnsdebatten. Men når man legger sin biskoppelige og kirkelige tyngde inn i en sak, bør det helst være et spørsmål der kristen etikk er helt klar. Og med all respekt for biskopenes eksegetiske evner: Det er den ikke når det gjelder olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Ja, vi ser at de kirkelige oljestanskameratene påberoper seg skaperverks- og forvaltnings-argumenter som begrunnelse for sitt utspill. Men kristent forvalterskap handler også om å utnytte de ressursene som vi har har fått tildelt. Oljen er også en del av skaperverket. Den har vært og er fortsatt til stor velsignelse for Norge.

På grunn av det sorte gullet, som det finnes så rikelig av utenfor kysten vår, har Norge kunnet bygge seg opp fra å være blant de fattigere land i Vest-Europa til å bli et av de rikeste i verden. I dag baserer vi store deler av vår velferd på olje- og gassvirksomheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi mener at det er sterkt problematisk at man fra kirkelig side i praksis skyldbelegger et bestemt politisk syn, som ikke har noen direkte kobling til kristen etikk. Resultatet blir bare en helt unødvendig frastøting av grupper som kirken er kalt til å nå med sitt budskap.

Og da snakker vi faktisk om budskapet om frelsen i Jesus Kristus. Ikke miljøbudskapet.

Siden biskopene ikke sier det, så la i hvert fall oss gjøre det: Å være tilhenger av oljevirksomhet i Lofoten og Vesterålen er kristelig sett et helt legitimt standpunkt.

La oss også til slutt i all ydmykhet få komme med et klestips. Hvis Tor B. Jørgensen så absolutt vil være politiker, så bør han droppe forkledningen. Da er det bedre å bytte bispekåpen med et vanligere politikerantrekk. For eksempel blå, mørk eller stripete dress.

Billigere er det også.