ABORT: Den viktigste begrunnelsen for at Amnesty vedtok å kjempe for kvinnens rett til terapeutisk abort var erkjennelsen av at et totalforbud mot abort koster kvinners liv og helse. Og det er først og fremst fattige kvinner i utviklingsland som rammes, skriver John Peder Egenæs (bildet). FOTO: Kyrre Lien, NTB Scanpix
Byline stor
Kvinnens rett til liv og helse
Et menneske som er utsatt en voldtekt har krav på en helhetlig medisinsk behandling. En del av denne behandlingen er muligheten til å avgjøre om en eventuell graviditet skal fullføres eller ei.
Lederen i Dagen kommer med et dobbelt budskap til Amnesty tirsdag 29. oktober: En anerkjennelse av vårt utrettelige arbeid mot dødsstraff og annen undertrykkelse, og en sorg over det Dagen hevder er vårt standpunkt om kvinnen rett til fri abort. Dette medfører ikke riktighet. Amnestys standpunkt handler om kvinnens rett til abort når graviditeten er et resultat av incest eller voldtekt, eller når graviditeten setter kvinnens liv og helse i fare, såkalt terapeutisk abort.
LES LEDERARTIKKELEN: Sorgen over Amnesty
Amnesty har hatt en grundig og demokratisk prosess før vårt internasjonale rådsmøte, organisasjonens høyeste besluttende organ, tok sitt standpunkt til abort i august 2006. Medlemmene i alle våre 70 seksjoner og strukturer verden over ble konsultert i forkant av vedtaket. Også her i Norge var det en bred og inkluderende prosess der både tilhengere og motstandere av abort fikk fremføre sine synspunkter.