For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 måned - 1 krone Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Kritikkens nådegave

Vi tror man gjør klokt i å møte profetier med nøkternhet og ydmykhet.

Publisert Sist oppdatert

Etter som­mer­ens Oase-stev­ne har den pro­fe­tis­ke tje­nes­ten fått ny opp­merk­som­het. For­kyn­ner Kari Holm­ås ytret seg kri­tisk om at man på stev­net nær­mest kunne be­stil­le pro­fe­ti­er til seg selv. Man kan være uenig i Holm­ås' måte å frem­me bud­ska­pet om at Guds navn skul­le ha blitt mis­brukt på, det skjed­de på ta­ler­sto­len over­for en for­sam­ling med be­gren­set an­led­ning til å un­der­sø­ke på­stan­den. Li­ke­vel er det grunn til å tenke grun­dig over det hun tok opp. Her ser vi gjer­ne at Oase-le­del­sen gjør grun­dig rede for hvil­ken plass slike pro­fe­ti­er etter deres me­ning har.

I den mo­der­ne ka­ris­ma­tik­kens land­skap er blind­vei­ene mange, og be­ho­vet for sunn ån­de­lig dømme­kraft stort. Sam­ti­dig gjør vi klokt i å ikke skyl­le bar­net ut med bade­van­net. I møte med skuf­fel­ser kan det være fris­ten­de å av­vise pro­fe­ti­ens funk­sjon i vår tid, men da ri­si­ke­rer vi å miste Ån­dens på­min­nel­ser i be­stem­te si­tua­sjo­ner eller til be­stem­te tider.

Det er grunn­leg­gen­de vik­tig å for­stå for­skjel­len mel­lom gam­mel­tes­ta­ment­li­ge og ny­tes­ta­ment­li­ge pro­fe­ti­er. I Den nye pakts tid kan alle krist­ne tale pro­fe­tisk (1. Kor 14:31), men ingen er unn­dratt kra­vet til etter­prø­ving. Ingen kan der­med hevde at det han eller hun mener å ha fått åpen­bart fra Gud, ikke skal være gjen­stand for de­batt. Der denne etter­prø­vin­gen mang­ler, kan mis­bruk av den pro­fe­tis­ke gaven få be­ty­de­li­ge ne­ga­ti­ve kon­se­kven­ser.

Powered by Labrador CMS