Konflikt med spredningsfare

Dra­ma­et i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk viser igjen hvor hand­lings­lam­met ver­den er når vi står på ters­ke­len til et folke­mord.

Ver­den klar­te ikke å gripe inn og hind­re folke­mord i Dar­fur, i Bos­nia, på Sri Lanka eller i Rwan­da.

Vi er til­syne­la­ten­de hjelpe­løse over­for uhyr­lig­he­te­ne som skjer i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå står be­folk­nin­gen i nok et land over­for trus­se­len om folke­mord. I løpet av kort tid har kon­flik­ten i den Sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk ut­vik­let seg til bit­tert hat mel­lom re­li­giø­se grup­per.

At det er kon­flik­ter i dette fat­ti­ge lan­det midt inne i Afri­ka, er ikke nytt. Det som er nytt er om­fan­get og bes­tia­li­te­ten. Re­gi­met blir be­skre­vet som en «mis­lyk­ket stat», et sam­funn der ingen ting fun­ge­rer. Det har vært usta­bilt siden det ble uav­hen­gig fra Frank­ri­ke i 1960.

Uro­lig­he­te­ne som har es­ka­lert de siste ukene, star­tet i de­sem­ber i fjor da den mus­lims­ke Seleka-mi­lit­sen ryk­ket inn mot ho­ved­sta­den. I mars styr­tet de pre­si­dent François Bozizé, som på ingen måte hadde holdt sin sti rein. Han ble blant annet be­skyldt for grove men­neske­ret­tig­hets­brudd.

Seleka-le­der Michel Djo­to­dia, som over­tok som pre­si­dent i au­gust i år, var li­ke­vel ikke et hakk bedre. Hans få må­ne­der ved mak­ten har vært pre­get av grov vold mot si­vi­le. Seleka-mi­lit­sen har brukt vold­tekt, sum­ma­ris­ke hen­ret­tel­ser, ty­ve­ri av mat og ned­bren­ning av lands­byer som våpen. De har drept krist­ne i hjem­me­ne deres, og an­gre­pet syke­hus og kir­ker.

Krist­ne og ani­mis­ter har på sin side dan­net bor­ger­vern, kjent som anti-Ba­l­a­ka-grup­per, og gått løs på mus­li­mer. Tors­dag 5. de­sem­ber an­grep de ho­ved­sta­den i for­søk på å kaste ut de mus­lims­ke makt­ha­ver­ne. Dette har igjen ut­løst hevn­ak­sjo­ner mot krist­ne. I løpet av bare noen dager ble 600 men­nes­ker drept og 159.000 men­nes­ker er for­dre­vet fra hjem­me­ne sine. Fron­te­ne mel­lom de re­li­giø­se grup­pe­ne er blitt så stei­le at blant andre Frank­ri­kes uten­riks­mi­nis­ter, Lau­rent Fa­bi­us, ad­va­rer mot folke­mord.

Midt i all elen­dig­he­ten ser vi også et FN som ikke fun­ge­rer. Leger Uten Gren­ser ret­ter beisk kri­tikk mot FN og be­skyl­der dem for å ha gjort en elen­dig inn­sats for be­folk­nin­gen i lan­det. Frykt og hand­lings­ve­gring har pre­get FNs ar­beid. De skal ha be­skyt­tet sine egne og over­latt flykt­nin­ge­ne til seg selv.

Den in­ter­na­sjo­na­le straffe­dom­sto­len ICC har ad­vart om at grup­per som begår over­grep, kan bli etter­fors­ket og stilt til an­svar. For­hå­pent­lig­vis kan dette virke dem­pen­de på kon­flik­ten. Et annet lys­punkt er at de 1.600 freds­be­va­ren­de sol­da­te­ne fra Frank­ri­ke og de 2.500 fra Den afri­kans­ke union ser ut til å ha lyk­tes med å skape ro i ho­ved­sta­den.

Den afri­kans­ke union har be­slut­tet å øke an­tal­let sol­da­ter opp mot 6.000 om nød­ven­dig. Det ser de­fi­ni­tivt ut til å være behov for både disse og flere. Det er snakk om et land på stør­rel­se med Frank­ri­ke, og det er over­hen­gen­de fare for at den sek­te­ris­ke kon­flik­ten kan spre seg til res­ten av lan­det. Ana­ly­ti­ke­re ad­va­rer også om at kon­flik­ten kan fun­ge­re som ben­sin på bålet for mot­set­nin­ge­ne mel­lom krist­ne og mus­li­mer som al­le­re­de fin­nes i re­gio­nen, ikke minst i Nord-Ni­ge­ria og i Ka­me­run. Dette er ad­vars­ler som må tas på størs­te alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Opprørere tar makten i Den sentralafrikanske republikk