Opprørerne i de Sentralafrikanske republlikk hevder de har kontroll over presidentpalasset i hovedstaden. Her er et bilde fra januar, er presidentens støttespillere demonstrerer.  REUTERS/Luc Gnago

Opprørere tar makten i Den sentralafrikanske republikk

Opp­rø­re­re i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk har tatt kon­troll over ho­ved­sta­den Ban­gui. Pre­si­den­ten har flyk­tet.

Den frans­ke re­gje­rin­gen be­kref­tet søn­dag at pre­si­dent François Bozize har for­latt ho­ved­sta­den Ban­gui.

- Jeg opp­ford­rer alle par­ter til å ut­vi­se den størs­te til­bake­hol­den­het, sa den frans­ke uten­riks­mi­nis­te­ren Lau­rent Fa­bi­us.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge en re­gje­rings­kil­de i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk har Bozize for­latt lan­det med he­li­kop­ter. En an­satt hos FNs høy­kom­mis­sær for flykt­nin­ger (UNHCR) sa se­ne­re på dagen at re­gje­rin­gen i Kongo har bedt FN om hjelp til å trans­por­te­re fa­mi­li­en til Bozize fra den kon­go­le­sis­ke grense­byen Zongo. Det skal dreie seg om i alt 25 fa­mi­lie­med­lem­mer.

Opp­rørs­grup­pen Seleka sier de har nådd sitt mål når de nå har tatt kon­troll over Ban­gui og Bozize har reist. De vil sørge for en over­gangs­pe­rio­de og de­mo­kra­tis­ke valg i lan­det, hev­der opp­rørs­tals­man­nen Nel­son Nd­jad­der.

- Sen­tral­afri­ka­ne­re må møtes rundt bor­det og be­stem­me seg for veien til en fel­les fram­tid, sa Nd­jad­der.

Det er ven­tet at opp­rørs­le­de­ren Michel Djo­to­dia ville holde en tale via lan­dets radio.

Skudd­veks­lin­ger

Øyen­vit­ner meld­te søn­dag mor­gen om kraf­ti­ge skudd­veks­lin­ger i ho­ved­sta­den.

- Jeg så li­ke­ne av seks sør­afri­kans­ke sol­da­ter. Alle var skutt. Kjøre­tøy­ene deres var også øde­lagt, sier et øyen­vit­ne til ny­hets­by­rå­et Reu­ters.

Sør­afri­ka­ner­ne er i lan­det for å trene opp den lo­ka­le hæren som en del av en re­gio­nal freds­be­va­ren­de styr­ke, men iføl­ge en kilde i FN for­be­re­der de seg nå på å reise ut.

Frans­ke myn­dig­he­ter har opp­ford­ret fransk­menn i lan­det til å holde seg hjem­me etter at kam­pe­ne for få dager siden blus­set opp igjen. Da hadde det vært vå­pen­hvi­le i to må­ne­der. Lør­dag send­te Frank­ri­ke sol­da­ter til Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk for å sikre fly­plas­sen i Ban­gui.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sky­ting i ga­te­ne

Det har i flere dager vært kraf­ti­ge kam­per mel­lom re­gje­rings­styr­ker og opp­rø­re­re i lan­det.

Den siste uroen brøt ut i de­sem­ber da Seleka, en al­li­an­se av opp­rørs­grup­per som har truk­ket seg fra en tid­li­ge­re freds­av­ta­le med re­gje­rin­gen, star­tet en of­fen­siv nord i lan­det. I ja­nu­ar slut­tet Seleka seg imid­ler­tid til en ny freds­av­ta­le og ble med i en over­gangs­re­gje­ring.

Nå an­kla­ger de pre­si­dent Bozize for ikke å ha opp­fylt sine løf­ter, blant annet om å in­te­gre­re opp­rørs­sol­da­ter i hæren. Der­med brøt kam­pe­ne ut igjen.

Frank­ri­ke har i hel­gen bedt FNs sik­ker­hets­råd om å inn­kal­le til et haste­møte. Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk var tid­li­ge­re fransk ko­lo­ni, men har vært uav­hen­gig siden 1960. (©NTB)