STORMAKT: Kinesisk paramilitært politi patruljerer utenfor kommunistpartiets museum i Beijing.

Kinas trussel mot Norge

Kina er i ferd med å bli den største sikkerhetstrusselen mot Vesten - og mot Norge.

Alarmen gikk både hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet, E-tjenesten og PST da Stortinget i mars i år ble utsatt for et målrettet datainnbrudd. Et sikkerhetshull i e-posttjeneren Microsoft Exchange ble utnyttet til å hente ut informasjon fra vår nasjonalforsamlings digitale systemer.

Og det var ikke bare Norge som ble rammet. Hackeraksjonen var en del av et større globalt angrep som særlig rammet vestlige institusjoner og omfattet tusenvis av datamaskiner og nettverk . Angrepets størrelse og alvorlighetsgrad gjorde at mistanken raskt gikk i retning av en stor fiendtligsinnet statlig aktør som Russland eller Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kina kaller ny WHO-gransking «arrogant» og «respektløs»

Nå trenger vi imidlertid ikke lure lenger på hvem som stod bak det helt uakseptable angrepet mot vår viktigste demokratiske institusjon. Tidligere denne uken fastslo utenriksminister Ine Eriksen Søreide at aksjonen ble gjennomført fra Kina. Mandag ble personell fra landets ambassade kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet for å motta Norges protest.

Utenriksminister Søreides utspill var helt tydelig koordinert med våre allierte. For samtidig kom også USA, Nato, EU og flere andre land med lignende fordømmelser av Kina basert på etterretningsinformasjon som er samlet inn i etterkant av angrepet.

Aller lengst var det USAs utenriksminister Antony J. Blinken som gikk. Han beskyldte Kina for et mønster av «uansvarlig, forstyrrende og destabiliserende atferd i cyberrommet». Ifølge Blinken er det ingen tvil om at kinesiske myndigheter er de ansvarlige. Han hevder å ha bevis for at det kinesiske departementet for statssikkerhet har bygd opp det han kaller et «økosystem av kriminelle leiehackere». Disse skal stå bak både statlige operasjoner og økonomisk kriminalitet.

Les også
Norsk-uigurer mener de overvåkes av Kina: – Jeg opplever stadig dataangrep

Amerikanerne skal ha etterretningsinformasjon som direkte knytter aktører fra det kinesiske sikkerhetsdepartementet til Microsoft Exchange-angrepene. USA har derfor tatt ut tiltale mot tre kinesiske tjenestemenn.

Vi synes det er positivt at den norske regjeringen tør å tale Kina midt imot i denne saken. Slikt har det mildt sagt ikke vært for mye av i Erna Solbergs regjeringstid. Unnfallenheten overfor makthaverne i Beijing er faktisk noe av det vi er aller mest skuffet over i hennes snart åtte år lange statsministerperiode.

Les også
Kinesiske kirker feirer kommunistpartiets hundreårsjubileum

Ja, hun fikk norsk næringsliv ut av den kinesiske fryseboksen som kommunistregimet hadde plassert oss i helt siden den modige dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Men prisen var høy. Altfor høy. Regjeringen påførte i praksis seg selv munnkurv i relasjonen til Kina. Kommunistenes alvorlige brudd på menneskerettighetene og uakseptable oppførsel i det internasjonale samfunnet har fått passere til øredøvende taushet fra freds- og menneskerettsnasjonen Norge.

Det vil si, helt inntil nå. Vi tror det er den samordnede kritikken fra hele den vestlige verden som har gitt regjeringen frimodighet til å kritisere Kina på den måten de har gjort denne uken. Og det er viktig. For angrepet mot Stortinget viser at Kina ikke bare truer sine naboer i Sørøst-Asia, de truer også oss.

USAs rolle er åpenbart særlig viktig i denne sammenhengen. For egentlig er det bare USA som besitter tilstrekkelig muskler både økonomisk og militært til å stå effektivt opp mot Kinas stadig mer bøllete opptreden på verdensarenaen. Det er i alle demokratiers interesse at kinesiske kommunisters påvirkning på verdensscenen ikke blir større.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Under Pride finnes det verken rom for tvil eller nyanser

Alle frihetselskende personer bør følgelig håpe på at USAs rolle som verdens ledende nasjon fortsetter. Det kan være på sin plass å minne om det artisten og poeten Leonard Cohens sa: «You aren't going to like what comes after America», «du kommer ikke til å like det som kommer etter Amerika». Og faren er så absolutt til stede for at det som kommer etter Amerika, faktisk er Kina.

For vi kan ikke ta det som en selvfølge at USAs verdenshegemoni vil fortsette i tiår etter tiår slik vi har blitt vant til i etterkrigstiden. Kina har lenge vært verdens nest største økonomi. Om ikke så veldig mange år kan de gå forbi USA og bli verdens største. Det britiske Centre for Economics and Business Research har nylig spådd at det kan skje allerede i 2028 blant annet på grunn av Kinas suksessrike håndtering av koronapandemien.

Det globale kinesiske dataangrepet i mars har vist litt av hva verden - og Norge - kan ha i vente dersom Kina blir enda mektigere enn i dag.