| Debatt
Kampen for barn og unge
UNGDOMSFYLKING: De norske biskopene reagerte sterkt på Vidkun Quislings ønske om at alle norske ungdommer skulle tjenestegjøre i Nasjonal Samlings ungdomsfylking
Riksarkivet / NTB
Under 2. verdenskrig stod prestesønnen Vidkun Quisling fram på Hitlers side i Norge. Han tok tittelen ministerpresident. Den første loven han utferdiget, gikk ut på å oppdra barn og unge etter sitt bilde. Paragraf 1 i denne loven lød slik:
«Enhver norsk gutt og jente skal for sin nasjonale oppdragelses skyld og for å tjene sitt folk og fedreland, tjenestegjøre i Nasjonal Samlings ungdomsfylking. Plikten til ungdomstjeneste begynner 1. januar det år tiårsalderen nås, og opphører 31. desember det år attenårsalderen nås».
Hva ble biskopenes reaksjon? Slik ble reaksjonen: En ukes tid før sin embetsnedleggelse sendte de et skarpt brev til Kirkedepartementet. Brevet advarte mot inngrep i foreldrenes rett og plikt. De påpekte at forholdet mellom barn og foreldre er en skaperordning. Som kirkens tilsynsmenn protesterte de mot en lov som skulle tvangsmobilisere barn fra 10-18 år og påvirke dem i en retning som utallige foreldre ikke ønsket.