– JURIDISK: Det spørs om misjonsvennene rundt i landet hadde kjent seg bekvemme med den nokså røffe behandlingen av saksøker i retten, om de selv hadde vært til stede, skriver redaktør Tarjei Gilje i denne kommentaren.
Kallets utilsiktede konsekvenser
Det er ikke uventet at Frikirken og Misjonssambandet slipper å bære et juridisk ansvar for overgrep begått av en av deres ansatte, men saken stopper ikke der.
For den fornærmede kvinnen kan nederlaget i retten bli kronet med betydelige utgifter - i tillegg til de kostnadene hun alt har måttet bære gjennom flere tiår.
Hun har måttet tåle store ulemper på grunn av omstendigheter hun ikke selv hadde valgt. Det er ikke vanskelig å forstå at kvinnen har behov for å stille noen til ansvar.
Annen tilnærming
Når Arnfinn Løyning og Øyvind Åsland en gang i fremtiden skal oppsummere sin tid som henholdsvis synodeformann og generalsekretær, er det nærliggende å anta at dagene i Stavanger tingrett vil være blant de tyngste.
Gjennom rettsprosessen har de ikke villet si noe om hvordan de menneskelig talt har opplevd det å møte i retten. Advokaten deres, Christian Lundin, er dreven i sitt fag og har kjørt et tøft løp mot den fornærmede kvinnen.
Lundin er oppnevnt av arbeidsgiverorganisasjonen Virke, og har antakelig en annen tilnærming til saken enn både Løyning og Åsland i utgangspunktet har. Her, i spenningen mellom det juridisk korrekte og det medmenneskelige, har noe av sakens drama utspilt seg.