Inspirerende medmenneske

For­skjel­li­ge in­ter­es­ser og ta­len­ter er en mu­lig­het, ikke et pro­blem, når vi bru­ker dem til Guds ære.

His­to­ri­en om Jo­hanne Matre som vi for­tal­te på fre­dag, er sterk, ut­ford­ren­de og in­spi­re­ren­de. Trass i at 67-årin­gen er ram­met av kreft, bein­skjør­het og Par­kin­sons syk­dom, er hun takk­nem­lig for et rikt liv. Takk­nem­lig­he­ten skyl­des først og fremst Guds god­het og at hun har fått bety for andre.

Nylig mot­tok Matre en æres­pris fra Mon­go­lia. År­sa­ken er at hun i flere år im­por­ter­te ull­va­rer fra lan­det og solg­te dem i Norge. Den store etter­spør­se­len førte til at det måtte opp­ret­tes mange nye ar­beids­plas­ser for å øke pro­duk­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ:Kreftsyk gründer fikk mongolsk ærespris

For Matre har en­ga­sje­men­tet dy­pest sett hand­let om mi­sjon og kris­ten om­sorg.

- Hvis du ikke har hjerte­lag for et folk, kom­mer du ingen vei, sier kvin­nen som kom­mer fra Stord, men bor i Stav­an­ger.

Inn­sat­sen hen­nes er et strå­len­de ek­sem­pel på at det er bruk for men­nes­ker med ulik ut­rust­ning i kris­ten virk­som­het. For­skjel­li­ge in­ter­es­ser og ta­len­ter er en mu­lig­het, ikke et pro­blem, når vi bru­ker dem til Guds ære.

- Jeg har all­tid likt ut­ford­rin­ger og els­ket å reise, og må inn­røm­me at jeg også har vært gans­ke god på salg, sier Matre, som i dag sit­ter i rulle­stol.

Det er vik­tig at vi opp­mun­t­rer hver­and­re til å ta i bruk ga­ve­ne våre og ten­ker bredt om hvor­dan de kan komme til nytte.

Det er også verdt å løfte fram hold­nin­gen til Mon­go­lia-mi­sjo­nær Hjal­mar Hug­dal, ut­sendt for Norsk Lu­thersk Mi­sjons­sam­band. Han la til rette for pro­sjek­tet ved å spør­re inn­byg­ge­re i byen Dar­khan hva som var deres størs­te behov. Dette vit­ner om yd­mykt tje­ner­sinn i møte med et folk som lever i fat­tig­dom.

De som hev­der mi­sjon pr. de­fi­ni­sjon er utt­trykk for hov­mod og kul­tur­im­pe­ria­lis­me, burde la seg kor­ri­ge­re av slike ek­semp­ler - som det fin­nes ri­ke­lig av. Norsk mi­sjon er vel­sig­net med mange varme og opp­of­ren­de men­nes­ker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syk­dom­me­ne har tvun­get Jo­hanne Matre til å av­slut­te ar­bei­det med im­port fra Mon­go­lia. Li­ke­vel har hun et humør og en livs­hold­ning som man bare må bli im­po­nert over.

Vi men­nes­ker er for­skjel­li­ge, og vi tak­ler også mot­gang på for­skjel­lig måte. Det er ikke mange som grei­er å se like lyst på livet med et så al­vor­lig syk­doms­bil­de som Matre opp­le­ver. Men enten vi er syke eller fris­ke, har vi noe vik­tig å lære av per­spek­ti­ve­ne hun har på sin egen si­tua­sjon. De av­spei­ler en trygg­het som bun­ner i at Gud har kon­troll og har om­sorg for den en­kel­te av oss, tross alt vi skul­le opp­le­ve vans­ke­lig­he­ter og mot­gang.

Matre mak­ter også å se Guds nær­vær i det som er vondt.

- Hvis vi ikke møtte veg­gen gjen­nom livet, er det lett å komme på av­stand fra Gud. Her­ren måtte ta i meg - og jeg får leve i hans nåde, sier Matre.

Det er ikke all­tid lett å se me­ning i li­del­sen. I så måte bør vi også være svært var­som­me i møte med li­den­de men­nes­ker. Krav om å se lyst på det mørke blir lett en til­leggs­be­last­ning. Men å høre vit­nes­byrd fra men­nes­ker som Jo­hanne Matre, som kan for­tel­le om til­lit til Guds le­del­se midt i store prø­vel­ser, gjør sterkt inn­trykk.

Og som hun av­slut­ter: Her­ren ser hva vi tren­ger for å nå hjem til him­me­len. et vik­tigs­te er å til­hø­re Jesus den dagen vi for­la­ter denne ver­den.

Hvis vi før den tid også har fått bety noe for andre, er det noe å være takk­nem­lig for. In­gen­ting er mer me­nings­fullt enn å få være et kris­tent med­men­nes­ke.

LES FLERE LEDERARTIKLER HER