HVILE: Har vi klart å bruke ferien til å samle krefter?

Hvilens verdi

Å hvile er ikke et luksusgode man kan unne seg av og til. Det er en daglig nødvendighet.

Sommerferien er ugjenkallelig slutt for mange av oss. Skolene har begynt, studiestedene åpner. Noen begynner på jobb nå, andre har vært i arbeid i flere uker.

Har vi klart å bruke ferien til å samle krefter? Er vi uthvilt nå når hverdagen er tilbake, eller føler vi oss rett og slett litt slitne etter feriens tette program?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen har de siste ukene publisert flere artikler om hvile. Vi har blant annet snakket med 20-åringene Dorthea Mjøs fra Osterøy og Victor Boge fra Ålesund, som begge får nytt overskudd av å gå på fjellet og være med venner og familie.

Les også
Slik hviler 20-åringene

Og vi har intervjuet generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, som er far til to, og som sammen med kona Katrine prøver å finne en god veksling mellom aktivitet og hvile i familien.

«Det er ikke bare vi voksne som trenger hvile, barna trenger det også», sier Kjøde. Han ser verdien av at barna må kjede seg litt og pålegger gjerne guttene sine sakte leking i hektiske perioder.

Som mange andre har Kjøde erfart at stillhet og hvile ikke er noe som kommer av seg selv. «Stillhet er noe jeg aktivt må velge», sier han til Dagen. Et av de aktive valgene han har tatt, er å legge vekk mobiltelefonen i helgene.

Forfatter og småbarnsmor Katrine Vigdel ser at det kan være vanskelig å hvile i dagens samfunn, fordi vi sidestiller vår verdi med graden av produktivitet.

For mange er et høyt tempo blitt normalen. En tar seg ikke tid til hvile.

«Men hvilen er tross alt det som gir oss overskudd og krefter som gjør at vi kan være produktive», påpeker Vigdel i serien.

Les også
Når han skal koble av, leser han filosofi

Selv fikk hun smertelig kjenne hvor viktig det er å hvile, etter å ha blitt utbrent for åtte år siden. Hun valgte å endre livsstil og leve saktere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Dagens serie om hvile beskriver barnepsykiater Bjarte Sanne hvile som «aktiviteter eller ting man gjør for å hente krefter og som gir en styrke til å leve godt». Også han understreker verdien av en god veksling mellom arbeid og hvile; tid sammen med andre og tid alene.

Hvor nødvendig hvilen er, skjønner vi når vi i Bibelen leser at Gud selv hvilte på den syvende dagen, etter at skaperverket var fullført. I sin kjærlighet til menneskene, bad han oss holde hviledagen hellig, fordi det var godt for oss. Ifølge Luthers forklaring på det tredje budet, handler hviledagen også om å få tid til å søke Gud.

Også Jesus trengte hvile. «Kom med meg til et øde sted hvor vi kan være alene, og hvil dere litt», sa Jesus til disiplene i en situasjon der det var så mange som kom og gikk, at de ikke fikk tid til å spise engang.

Å hvile er ikke et luksusgode man kan unne seg av og til. Det er en daglig nødvendighet.

Hvor vondt det er å ikke finne hvile, finner vi eksempel på i Jobs bok. «Jeg får ikke fred, ikke ro, ikke hvile, så opprørt er jeg», klager han. Og hvor godt det er å hvile ser vi i Salme 23, der Guds omsorg beskrives på denne måten: «Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe. Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til vann der jeg finner hvile.»

Å hvile er ikke et luksusgode man kan unne seg av og til. Det er en daglig nødvendighet. Både for helsa og for at en skal ha det bra med seg selv og andre. Nå som høsten står for døren og kalenderen fylles opp, kan det være klokt å minne hverandre om hvilens verdi.