HVILE: For Viktor Boge i Ålesund er fjelltur etter jobb en form for hvile.

Slik hviler 20-åringene

For Viktor Boge (20) er hvile å gå på fjellet eller lese bok. Dorthea Mjøs (20) hviler helst med en god serie eller med venner.

Sommerferie er noe de fleste unge gleder seg til gjennom hele året. For noen betyr det å dra på ferie med familie og venner, mens andre bruker ferien til sommerjobb.

For unge i dag er det å være «påkoblet» gjennom sosiale medier en del av hverdagen. Med dette som en del av normalen, hvordan hviler de?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen har snakket med ulike personer i forskjellige aldre om hvordan de hviler. Vi har også spurt om hva de tenker om hvile i sommerferien.

Les også
Derfor tvinger kristenlederen barna til å kjede seg

Hviler med TV-serie

Dorthea Mjøs (20) fra Osterøy nord for Bergen har det siste året hatt førstegangstjeneste i Kystvakten hvor mesteparten av året ble tilbrakt til sjøs.

STUDENT: Til høsten flytter Dorthea Mjøs til Ålesund for å studere sykepleie.

Den aktive 20-åringen har mange hobbyer som blant annet inkluderer teater, torader, et instrument som ligner på trekkspill, og friluftsliv.

– Hvordan hviler du?

– Det var et godt spørsmål. Jeg er jo en veldig aktiv person og liker og være sosial. Så når jeg hviler, ser jeg kanskje mest på serie.

Mjøs sier at hvile er noe hun sjeldent tenker på.

– For meg er vel hvile det å gjøre ting som gir meg energi. Jeg får mye energi av å være med andre mennesker, så det blir vel en form for hvile. Trening er også noe som gir meg energi, og jeg er veldig glad i å løpe på fjellet, sove i hengekøye og gå tur, sier hun.

TRAVEL: Mjøs liker å fylle dagene med aktiviteter med venner.

Travel hverdag

– Jeg liker best å ha en aktiv ferie og ha dager hvor det skjer mye. Samtidig liker jeg også å sove lenge innimellom og ha dager hvor jeg ikke har så mye planlagt, sier Mjøs (20).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om hun som mange andre liker å slappe av med en god serie, er det ikke mye tid som går til det.

– I hverdagen min er det veldig lite tid til serie, dagen går ofte i ett med mye program, sier hun.

HVILE: Dorthea drar fram mobilen for å vise hvor hun skal bo når hun flytter til Ålesund. – Det blir spennende å flytte til ny by, på bilder ser det utrolig fint ut, sier hun.

Tar ikke ettermiddagshvil

Viktor Boge (20) fra Ålesund, er stab på Ungdom i Oppdrag sitt senter i Ålesund.

Boge sier at han ble bevisst på hvordan han selv hviler etter at han flyttet hjemmefra.

– Det som funker bra for meg, er å reise hjem til foreldrene mine, men også det å gå tur på fjellet. Da stresser jeg ikke over alt som må gjøres og kan slappe helt av, sier han.

– For meg er det å forandre setting det som gjør at jeg kan slappe av. Det blir en slags «hvilesetting», sier Boge.

20-åringen sier at å bo på et Ungdom i Oppdrag-senter er veldig kjekt. Der er det alltid mange å henge med, ha filmkveld med, eller lage mat sammen med.

Selv om han liker å være sosial, er også alenetid viktig for Boge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det å gå en fjelltur alene er utrolig avslappende. Jeg elsker også å lese og har lest tre gode bøker i sommer. Jeg er ikke typen som sover ettermiddagshvil, sier han.

Tur etter jobb

Om somrene pleier Boge å fordele ukene mellom jobb på kafé og uker med familieferie. Da reiser hele familien på tur.

FAMILIE: Her er Viktor Boge på tur med familien.

– En uke i fjor sommer hvor det var veldig travelt på kafeen, gikk jeg fjelltur hver dag etter jobb. Da merket jeg hvor avslappende det var å koble skikkelig av etter jobb, sier han.

– Hva tenker du om hvile i forhold til sommerferien?

– Når jeg planlegger ferie, fordeler jeg ukene mellom tur med familien og jobbing. Så det fyller seg egentlig opp med program de fleste dagene. For meg er det å være med familien veldig avslappende, så det blir automatisk hvile. Så jeg planlegger egentlig ikke en hel uke kun for å slappe av, sier han.

En av de formene for hvile som er viktigst for Boge er når han tilbringer tid med Gud.

– Hver dag når jeg leser Bibelen kjenner jeg en fred. Da kjenner jeg faktisk Guds nærvær, og slapper helt av. Det er jo bibelsk å slappe av. Gud gjorde jo det når han skapte jorden og Jesus også gikk til fjellene for å hvile og be, sier han.

For Viktor Boge er bibellesning «hvile og oppladning enten til dagen eller fra dagen».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skjermtid

Sju timer i døgnet er gjennomsnittlig skjermtid for studenter, ifølge studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2018.

Dette inkluderer bruk av pc/Mac, nettbrett, mobil, tv og spillkonsoller.