Illustrasjonsfoto: Exile on Ontario St/CC/Flickr

Homo i Midtøsten

Homofili blir ikke lenger tolket som ’bare’ sex, men som en vestlig pakkeløsning som ikke har noe med Midtøsten å gjøre.

Lenge var landene i Midtøsten mer tolerante overfor homofili enn landene i Vesten. Så snudde det.

Skytetragedien i Florida, der 49 mennesker ble skutt og drept på en homoklubb i Orlando, har gjort at forholdet mellom islam og homofili igjen har blitt satt på dagsorden. Hadde angrepet noe med islam å gjøre?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skyteren, Omar Mateen, hadde etter alt å dømme homofile dragninger selv. Han hadde ofte besøkt homoklubben der han gikk til angrep, men skal ha fremstått som klønete og sosialt utilpass. Kanskje var det en «tradisjonell» amerikansk skytemassakre, der en utilpass outsider tyr til vold for å hevne seg på samfunnet.

Likevel kan man ikke se bort fra at religiøse idéer også kan ha spilt en rolle. Mateen var en praktiserende muslim, og kan ha følt seg dratt mellom sine homofile dragninger og sin religiøse tro. Kanskje skjøt han de homofile han hadde omgitt seg med for å «rense» seg selv, eller for å gjøre bot for det han mente var et syndig liv.

Det er ingen tvil om at homofili er en utfordring i dagens muslimske verden. Flere muslimske stater har innført dødsstraff for homofili. De siste årene har homofile og transseksuelle menn flere ganger blitt lynsjet eller drept i ulike arabiske land.

I Syria har IS kringkastet hvordan de kaster homofile menn ned i døden fra høye bygninger. I meningsmålinger i Vesten oppgir muslimske respondenter å være langt mer avvisende overfor homofile enn ikke-muslimske respondenter.

Når man konfronteres med alt dette er det lett å glemme at homofili ikke er noe nytt eller ukjent i Midtøsten. Fram til langt ut på 1900-tallet var det antakelig langt mer utbredt med sex mellom menn i Midtøsten enn i Europa. I litteratur fra 1800-tallet beskrev mannlige reisende fra Vesten ofte Midtøsten som et slags homoerotisk fristed, der de kunne leve ut homofile dragninger de kunne bli straffet for å leve ut hjemme.

Det samme kan man se i folkeeventyr og poesi som er skrevet av araberne selv: Homoerotikken gjerne mellom en eldre og en yngre mann har blitt lovsunget i en helt annen grad enn i folkeeventyr og poesi fra Europa.

Men forutsetningen for alt dette var en slags stilltiende sosial kontrakt: Det er greit å ha sex med andre menn. Men samtidig skal man gifte seg og få familie, og man skal akseptere at slike ting i prinsippet er mot læren i islam.

De siste tiårene har hele dette sosiale systemet blitt utfordret. Moderne homofile har ikke vært fornøyd med å ha sex i skjul. De har ønsket å leve i åpenhet, og har ønsket å få aksept fra andre for sin legning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paradoksalt nok har dette ført til en backclash. I stedet for økende aksept, har det motsatte skjedd. I områder der man tidligere kunne ha sex med andre menn uten at så mange brydde seg, kan det nå føre til sosial utstøting eller lynsjing hvis det blir kjent.

Homofili blir ikke lenger tolket som «bare» sex, men som en vestlig pakkeløsning som ikke har noe i Midtøsten å gjøre. Forbudet mot homofili i tradisjonell islamsk lov, som tidligere var et sovende forbud som få brydde seg om, har derfor blitt hentet frem igjen.

Hvordan kan man få denne vinden til å snu? Å mene at homofili er galt er selvfølgelig ok. Men folk må få lov til å leve som de vil, uten å bli straffet eller lynsjet. Hvis man vil få til positive endringer for de homofile i Midtøsten er det nok en god start å ikke snakke om dette som en konflikt mellom islam og Vesten, men heller minne arabere og muslimer på at de tolererte homofili lenge før vi begynte å gjøre det i Vesten.

Akkurat nå er den toleransen glemt. Jeg håper den kan bli hentet fram igjen.

Les også
FRI-leder: – Et stort og åpent sår i det skeive miljøet
Les også
Hvor er pappaen min, mammaene mine?
Les også
– Mange nøler med å melde seg inn
Les også
Rundt tusen deltok i Ukrainas første homoparade
Les også
Hatet mot de homofile