Historien gjentar seg

Kon­tro­ver­se­ne rundt Lama-be­sø­ket har så langt vært en øvel­se i feig­het og prin­sipp­løs­het. Spe­si­elt fra sen­tra­le Høy­re-po­li­ti­ke­re, skriver Dagen på lederplass.

Det er ikke førs­te gang Norge ofrer en freds­pris­vin­ner for å tek­kes makt­ha­ver­ne i et dik­ta­tur.

I dag kom­mer freds­pris­vin­ner Dalai Lama til Norge. Han kan holde hodet sitt høyt hevet. De som der­imot har grunn til å skam­me seg er re­pre­sen­tan­te­ne for det of­fi­si­el­le Norge som nå etter tur bøyer seg i frykt for det mek­ti­ge ki­ne­sis­ke kom­mu­nist­par­ti­ets vrede.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kon­tro­ver­se­ne rundt Lama-be­sø­ket har så langt vært en øvel­se i feig­het og prin­sipp­løs­het. Spe­si­elt fra sen­tra­le Høy­re-po­li­ti­ke­re.

Det be­gyn­te med stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen. Han var inn­til i fjor leder av Ti­bet-ko­mi­te­en på Stor­tin­get. Men i år vil han ikke en gang møte man­nen som mer enn noen annen er sym­bo­let på ti­be­ta­ner­nes fri­hets­kamp. Og som det ikke var nok an­ty­det Thom­mes­sen at Lama ikke burde få lov å bruke ho­ved­inn­gan­gen når han skul­le be­sø­ke Stor­tin­get.

Noen dager se­ne­re fort­sat­te den ynk­ver­di­ge opp­før­se­len inne i selve Stor­tings­sa­len. Der stod en små­mum­len­de uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de og inn­røm­te at re­gje­rin­gen nok ville gi etter for Kinas krav om ikke å møte Dalai Lama.

I det rom­met som mer enn noe annet sym­bo­li­se­rer Nor­ges uav­hen­gig­het av­stod uten­riks­mi­nis­te­ren vår selv­råde­rett i denne saken til en frem­med makt. Til re­gi­met i Bei­jing.

Der­med skal ingen re­pre­sen­tan­ter fra den nors­ke re­gje­rin­gen møte Dalai Lama når han kom­mer i dag. For det har altså ki­ne­ser­ne be­stemt.

Ak­ku­rat idet vi tenk­te at denne se­an­sen ikke kunne bli stort mer skam­me­lig, så kla­rer stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg fak­tisk å gjøre si­tua­sjo­nen enda pin­li­ge­re. Til VG sier Sol­berg at hun vil vur­de­re å drop­pe å gra­tu­le­re freds­pris­vin­ne­re i frem­ti­den. Iføl­ge NRK er nem­lig et av Kinas krav for å nor­ma­li­se­re for­hol­det til Norge at re­gje­rin­gen vår av­står fra å gra­tu­le­re even­tu­el­le frem­ti­di­ge ki­ne­sis­ke op­po­si­sjo­nel­le som skul­le få freds­pri­sen.

- Det vil av­hen­ge av hvem som får No­bels freds­pris om jeg føler behov for å gra­tu­le­re de eller ikke, sier stats­mi­nis­te­ren til VG.

Vi var i ut­gangs­punk­tet fris­tet til å skri­ve at vi nå står over­for en ryg­ges­løs­het av his­to­ris­ke di­men­sjo­ner. Men så leste vi ar­tik­ke­len til Ha­mar­øy-ord­fø­rer Rolf Stef­fen­sen i gårs­da­gens Dag­bla­det. Han min­ner oss om en epi­so­de fra No­bel­pris­his­to­ri­en som er en skrem­men­de pa­ral­lell til det vi opp­le­ver nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 1936 ble den tyske jour­na­lis­ten og kon­sen­tra­sjons­leir­fan­gen Carl von Ossietz­ky til­delt No­bels freds­pris. Han kunne ikke selv komme til Oslo for å motta pri­sen. For ak­ku­rat som sin ki­ne­sis­ke freds­pris­vin­ner­kol­le­ga tre­kvart år­hund­re se­ne­re, Li Xia­o­bo, så var også Ossietz­ky offer for et re­gi­me som mente det var rik­tig å holde sine dis­si­den­ter bak lås og slå.

Men midt på 30-tal­let var det fort­satt av stor be­tyd­ning for Norge å be­hol­de et godt for­hold til Hit­ler-Tysk­land. Både uten­riks­mi­nis­ter Halv­dan Koht fra Ar­bei­der­par­ti­et og Venst­res for­mann Johan Lud­wig Mo­winckel, som begge satt i No­bel­ko­mi­te­en, trakk seg fra ko­mi­te­en i et for­søk på å dempe de uten­riks­po­li­tis­ke skade­virk­nin­ge­ne av til­de­lin­gen.

Av samme grunn unn­lot uten­riks­mi­nis­ter Koht å møte opp til se­re­mo­ni­en da Ossietz­ky fikk ut­delt pri­sen «in ab­sen­tia». Kong Haa­kon holdt seg også borte i for­stå­el­se med re­gje­rin­gen.

I 1936 var det vik­ti­ge­re for den nors­ke re­gje­rin­gen å gjøre et dik­ta­to­risk og un­der­tryk­ken­de re­gi­me til lags enn å støt­te en freds­pris­vin­ner. Og det er det altså fort­satt i 2014.

Les også
Dalai Lama: - Mitt besøk er upolitisk