For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold vi publiserer

☀️ SOMMERKAMPANJE 1 krone, ut august Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

Frispark

FRIHET: Ørkenfedrenes mål var det vi kan kalle hellig likegyldighet. En frihet som bare kan oppstå når vi ikke er for bundet til alt som omgir oss i våre daglige liv, skriver Andreas Hegertun.

Hellig likegyldighet

Vi kan sette vår lit til noe som varer lenger enn helse, penger, suksess eller til og med dette livet selv.

Publisert Sist oppdatert

På den tiden den første kirken gikk fra å være en undergrunnskirke, forfulgt av romerrikets jernneve, til selv å bli en maktkirke, begynte noen kristne å gå ut i ørkenen. Spørsmålet de stilte seg var; hvordan ser det nå ut å følge Jesus?

Da det ikke lenger var en bokstavelig kamp om å overleve, ble det i stedet en eksistensiell kamp om å bevare sin sjel. Ørkenfedrene, som vi i ettertid har kalt dem, var kristne i Egypt i det andre og tredje århundre, som tenkte at det tross alt er bedre å miste noe, for ikke å miste alt.

Og så forlot de alt de hadde, gikk ut for å møte Gud og demonene i åpent landskap. For ørkenen har jo alltid vært stedet for både åpenbaring og kamp. Kamp fordi alle andre steder kan begjæret etter makt og penger forkle seg som ambisjoner og pågangsmot.

Powered by Labrador CMS