Gode spor etter en misjonær

Minnet om Kristensen blir et vitnesbyrd om Guds kjærlighet og gode vilje for alle mennesker.

Om­ta­len av den drep­te mi­sjo­næ­ren Jan Kris­ten­sen fra Pors­grunn gjør det om mulig enda mer ufat­te­lig at noen tok ham av dage sist tors­dag. Som vi for­tal­te om i gårs­da­gens avis, vant 73-årin­gen dyp til­lit i sitt eget lo­kal­mil­jø i Gren­land. Pinse­ven­nen skaf­fet seg sam­ar­beids­part­ne­re over et stort spek­ter, i alt fra of­fent­li­ge in­sti­tu­sjo­ner til næ­rings­liv og fri­vil­lig sek­tor. Det vit­ner om tro­ver­dig­het og ekte idea­lis­me. Han for­lot et kom­for­ta­belt liv i Norge for å hjel­pe og tjene noen av de fat­tigs­te i Kenya. Det er ube­gri­pe­lig tra­gisk at han ble myr­det.

- Hans his­to­rie gri­per mange, sier Var­den-re­dak­tør Lars Kittil­sen til Dagen. Det er lett å for­stå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sor­gen er tung å bære, ikke bare for Kris­ten­sens nær­mes­te. Både hjem­me i Tele­mark og i Kenya etter­la­ter han seg et stort tom­rom. Ord­fø­rer Øy­stein Beyer fra Ar­bei­der­par­ti­et på­pe­ker at Kris­ten­sen i til­legg til sin mi­sjo­nær­tje­nes­te var en dri­ven­de hu­ma­ni­tær kraft. Mi­sjons-Nor­ge har mis­tet en vital am­bas­sa­dør. Min­net om Kris­ten­sen blir et vit­nes­byrd om Guds kjær­lig­het og gode vilje for alle men­nes­ker.

His­to­ri­en om Jan Kris­ten­sen er et ek­sem­pel på hvor vik­tig mi­sjon er og hvor store po­si­ti­ve ring­virk­nin­ger det kan ha at ett men­nes­ke blir satt i brann for denne beste av alle gode saker. Mi­sjon hand­ler om å gi men­nes­ker håp for både livet og evig­he­ten. Sam­men­lik­net med dette blek­ner be­tyd­nin­gen ved mye av det vi bru­ker mest tid, kref­ter og pen­ger på.

Norge har vært vel­sig­net med en lang rekke mi­sjo­næ­rer som har gjort en be­und­rings­ver­dig inn­sats. Selv om vi må er­kjen­ne at den nors­ke mi­sjons­inn­sat­sen er blitt svek­ket med vel­stands­veks­ten og se­ku­la­ri­se­rin­gen, kan vi fort­satt glede oss over mange nors­ke ut­sen­din­ger.

I samme avis kunne vi lese om me­to­dist­mi­sjo­nær Rei­dun Refs­dal som nett­opp er til­ba­ke etter 35 års tje­nes­te som jord­mor i India. Hun er takk­nem­lig for livet på mi­sjons­mar­ken og for­sik­rer at hun ville valgt det samme igjen. Men å ob­ser­ve­re Norge på av­stand har på flere måter gjort henne be­tenkt.

- Folk er bare opp­tatt av å få det enda bedre. De har det så godt, men kla­ger på ting som ikke er noe å klage på. Vi blir aldri for­nøy­de her i Norge, vet du, sier Refs­dal.

Jan Kris­ten­sen viste til norsk «over­mett­het» da han ble spurt om hvor­for han valg­te å flyt­te til Kenya for å drive mi­sjons- og hjelpe­ar­beid. I møte med slike ra­di­ka­le livs­valg blir de fles­te av oss svar skyl­di­ge. For største­de­len av nors­ke krist­ne vil det av ulike grun­ner ikke være så ak­tu­elt å bli mi­sjo­nær uten­for lan­dets gren­ser. Men det er vik­tig både å for­kyn­ne, skri­ve og sam­ta­le om at kal­let til mi­sjon og inn­sats for vår neste.

Dette kal­let gjel­der nem­lig alle som tror på Jesus. Vi er kalt til å bidra som støtte­spil­le­re, gi­ve­re og for­be­dere enten vi selv tror vi skal reise ut eller ikke.

Hel­dig­vis hører det til sjel­den­he­te­ne at en norsk mi­sjo­nær blir drept. Li­ke­vel er det ikke førs­te gang dette skjer. Og vi vet at mi­sjo­næ­rer fra andre land, og ikke minst de som kom­mer til tro som følge av virk­som­he­ten deres, kan komme til å be­ta­le en høy pris. Det bør minne oss om at mi­sjon ofte er for­bun­det med ri­si­ko.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men som re­dak­tør Espen Otto­sen skri­ver i en leder i Utsyn: «Ver­ken i Norge eller andre ste­der kan vi tenke at troen på Jesus er uten kost­na­der». Desto vik­ti­ge­re er det at vi støt­ter og opp­mun­t­rer dem som står i front­lin­jen.

Les også
- En smittende, entusiastisk kraftJan Kristensen
Les også
Norsk misjonær drept i Kenya