Norsk misjonær drept i Kenya

73 år gamle Jan Kristensen drept under væpnet ran.

Ke­nya-mi­sjo­nær Jan Kris­ten­sen fra Pors­grunn ble tors­dag mor­gen drept under et væp­net ran i sitt eget hjem.

- Vi har fått be­skjed om at han er død. Jan ble drept i sitt eget hjem i Ki­su­mu under et ran i mor­ges, for­tel­ler Otto Halv­or­sen, leder i Pro­sjekt Gate­barn, til Var­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har fått in­for­ma­sjon om at en norsk stats­bor­ger, 73 år gam­mel, skal ha mis­tet livet i Ki­su­mu i Kenya. Den nors­ke am­bas­sa­den i Kenya er i kon­takt med av­dø­des fa­mi­lie og yter bi­stand. Vi øns­ker ikke å gå inn på yt­ter­li­ge­re spørs­mål om saken på det nå­væ­ren­de tids­punkt, sier press­evakt Frode An­der­sen i UD til NTB.

Sen­ter for gate­barn

Etter 20 år bak dis­ken i kles­bu­tik­ken Jans klær i Pors­grunn fikk Jan Kris­ten­sen nok av norsk krav­men­ta­li­tet og sta­tus­jag, iføl­ge nett­si­denpro­sjekt­gate­barn.no. Han flyt­tet fra barn og barne­barn i Norge til Kenya og mil­lion­byen Ki­su­mu ved bred­den av Vic­to­ria­sjø­en.

Kris­ten­sen har job­bet som mi­sjo­nær og hjelpe­ar­bei­der. De siste årene har han byg­get opp et sen­ter for gate­barn og et skole­an­legg med plass til nes­ten 400 ele­ver.

Kon­ge­me­dal­je

Kris­ten­sen be­gyn­te ar­bei­det i Kenya med kor­te­re opp­hold på 1970-tal­let. Etter hvert holdt han seg per­ma­nent i lan­det. Stif­tel­sen Pro­sjekt Gate­barn i Kenya, som ble etab­lert i 2001, har sam­let inn pen­ger og støt­tet ar­bei­det hans på andre måter.

I 2010 ble Kris­ten­sen til­delt Kon­gens for­tjenst­me­dal­je i sølv for sin inn­sats.

- Raus og varm

Ge­ne­ral­sek­re­tær Bjørn Bjørnø i Pinse­ven­ne­nes Ytre­mi­sjon (PYM) var pas­tor i Ta­ber­nak­let Skien, som Kris­ten­sen var ut­sendt fra.

- Jeg vil ut­tryk­ke stor sorg over at Jan har gått bort på denne måten. Det er et sjokk å få en slik mel­ding. Min med­fø­lel­se går til Jans fa­mi­lie i Norge og kona Anne, sier Bjørnø på te­le­fon fra Thai­land.

Bjørnø be­skri­ver Kris­ten­sen som «et utro­lig raust og varmt men­nes­ke med et enormt en­ga­sje­ment for de sva­kes­te». Han for­tel­ler at han også har be­søkt mi­sjo­næ­ren og sett virk­som­he­ten han ledet med egne øyne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er et stort, om­fat­ten­de og flott ar­beid, sier han.

 Kris­ten­sens raus­het kom iføl­ge Bjørnø blant annet til ut­trykk ved at han ikke ga opp men­nes­ker selv om de gjor­de feil.

- Jeg var med ham i feng­sel der han be­søk­te en av de som sto ham nær­mest. Han hadde dess­ver­re kom­met i klam­me­ri. Jan ga ikke opp gutta selv om de hadde rotet det til for seg. Han var skuf­fet over det som var skjedd, men ga dem ikke opp og opp­søk­te ham igjen og igjen, for­tel­ler mi­sjons­le­de­ren.

 - Enormt hjer­te

Iføl­ge Bjørnø var Kris­ten­sen «en eks­pert på re­la­sjo­ner».

- Han hadde et enormt hjer­te for dem som falt uten­for, spe­si­elt i Kenya, men el­lers også. Han fikk kon­tak­ter over­alt der han var. Folk ble vel­dig glade i Jan, sier ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren.

PYM er ikke en mi­sjons­or­ga­ni­sa­sjon, men et nett­verk av mi­sjo­ne­ren­de me­nig­he­ter. De har der­med ikke egne mi­sjo­næ­rer, men Kris­ten­sen var som ut­sen­ding fra me­nig­he­ten i Skien knyt­tet til PYM på samme måte som andre pinse­mi­sjo­næ­rer.

Van­lig­vis var Kris­ten­sen hjem­me i Norge i pe­rio­den mai til sep­tem­ber, og det var slik Bjørnø ble kjent med ham mens han var pas­tor i Skien. De to hadde kon­takt på te­le­fon og epost så sent som i au­gust i år.

Bjørnø for­tel­ler at Kris­ten­sen aldri har ut­trykt frykt eller usik­ker­het over­for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er klart det var uro­lig i Ki­su­mu under val­get på ny­året, men jeg har ikke hørt at han har følt seg trygg og ikke usik­ker i det hele tatt. Hjem­met hans hadde vakt­hold og et høyt gjer­de, opp­ly­ser Bjørnø.

Po­liti­jakt

Den ke­ny­ans­ke avi­senStan­dard skri­ver at tre av ra­ner­ne ble skutt og drept av po­li­ti­et. Den fjer­de ra­ne­ren kom unna. Po­li­ti­et jak­tet torsdag kveld fortsatt på man­nen, som skal være be­væp­net.

- Det var nordmannen som var utpekt som mål, og de visste hvor han bodde og at han hadde penger. Derfor tror vi at dette må ha vært en «innsidejobb» - at gjerningsmennene har fått informasjon og hjelp av noen som kjente til nordmannen, sier Francis Mutie, sikkerhetssjef i Nyanza-provinsen, tilVG.