Glimt av glede

Med jordskjelvet i Nepal som bakteppe samles HimalPartner denne helgen til sommerstevne med forkynnelse om glede. Et merkelig temavalg, vil kanskje noen mene. Eller kanskje det tvert om er et svært godt tema?

Med jordskjelvet i Nepal som bakteppe samles HimalPartner denne helgen til sommerstevne med forkynnelse om glede. Et merkelig temavalg, vil kanskje noen mene. Eller kanskje det tvert om er et svært godt tema?

Gled dere i Herren, alltid! lyder Bibelens oppfordring. Men det kjennes som en umulig oppgave stilt overfor den voldsomme jordskjelvkatastrofen som rammet Nepal 25. april. I tre uker levde nepalerne med daglige skjelv og etterskjelv. 8.800 mennesker mistet livet. Hjem og skoler raste sammen, veier kollapset, livsverk falt i grus. De største skadene er kanskje likevel de man ikke ser; sårene i menneskenes sinn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Vi vil aldri glemme

I møte med så mye lidelse, fremstår den bibelske oppfordringen større enn vi kan makte. Men kanskje er det nettopp når livet er mørkest, at man faktisk får glimt av den dypeste gleden. Gleden over himmelhåpet. Gleden over at det kommer en påskedag etter langfredag. Gleden over at vi ikke er forlatt, at Gud er med, midt i elendigheten.

NORME-leder Anne Lise Søvde er en av dem som har fått den utfordrende oppgaven å forkynne om glede på HimalPartners stevne. I et intervju i Dagen i går delte hun noen av refleksjonen hun har gjort seg. Hun snakket om å finne skatter i smertefulle omstendigheter, om håp i det håpløse, om fellesskap som bærer, og om mennesker som erfarer at gleden i Herren faktisk gav dem styrke og holdt dem oppe – også når de hadde mest lyst til å gråte.

Nepal har lenge vært et land forbundet med glede for HimalPartner, tidligere Tibetmisjonen. Organisasjonen har fått være med på et ekte misjonsunder i fjellene i Himalaya. Kirken er en av de raskest voksende i verden. Der fantes bare noen hundre kristne da de første misjonærene slapp inn rund 1950. I dag teller kirken over to millioner. Tusenvis av kasteløse er reist opp fra fornedrelsen og har fått et nytt liv.

HimalPartner har fått bidra til samfunnsutvikling gjennom bygging av vannkraft, industri, sykehus og skoler, og de har drevet pionérarbeid blant psykisk syke og funksjonshemmede. Det er mye å være takknemlig for når organisasjonen samles til sommerstevne, mye å glede seg over.

Ja, selv etter jordskjelvet finnes grunner til glede. Den lille organisasjonen har sørget for mat og nødhjelp til 92.000 mennesker. De var allerede til stede i landet da katastrofen inntraff og kom raskt i gang med arbeidet. At de to sykehusene som tilhører United Mission to Nepal kom gjennom jordskjelvene uten skader, er enda et takkeemne. De har vært i full drift under hele den vanskelige perioden.

LES: Kristen debattkultur

Fremdeles står Nepal og landets kristne overfor store utfordringer. Nylig kom meldingene om at utkast til ny grunnlov er lagt frem for nasjonalforsamlingen. Ni år etter at den blodige borgerkrigen tok slutt, og syv år etter valget på den første grunnlovsgivende forsamlingen ble valgt, kan det dermed være håp om at den politiske handlingslammelsen som har ridd landet, går mot slutten. Om det blir en god grunnlov for landets kristne og andre religiøse minoriteter, gjenstår å se. De har håpet på en grunnlov som skal sikre dem like rettigheter som det hinduistiske flertallet. Nå vekker meldinger om et mulig konverteringsforbud i den nye grunnloven bekymring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fremfor alt står Nepal nå overfor enorme oppgaver når det gjelder gjenoppbygging av landet. Fremdeles bor mange i telt. Det tar tid å bygge opp igjen skoler, sykehus og infrastruktur.

Både HimalPartner, Normisjon og andre norske organisasjoner har opplevd en voldsom giverglede fra nordmenn etter jordskjelvet. Ikke minst føler mange misjonsvenner et stort ansvar for Nepal. Det er enda en grunn til glede midt i en krevende situasjon.

De har fått være med på et ekte misjonsunder i fjellene i Himalaya

Les også
Leder i Oslo-moské ble utsatt for brutalt angrep
Les også
Hvor medfølende er vi, egentlig?
Les også
Verdens verste tviholder på atomvåpnene
Les også
Ber Europa vise solidaritet med LibanonFlyktninghjelpen
Les også
Nytt håp for dødsdømte Asia BibiAsia Bibi