Illustrasjonsbilde. Foto: Ove Eikje

Gjør boikottlisten til handleliste

Løp og kjøp israelske varer med en gang det kommer en oppfordring om å la det være, skriver Dagen på lederplass.

Det er ikke like mye futt i oppfordringene til boikott av israelske varer nå som det var for en del år tilbake.

Boikottbevegelsen mistet kanskje litt av trøkket da daværende finansminister Kristin Halvorsen måtte stå frem på TV i 2006 og si at hun ikke kunne støtte boikott. Selv om partiet hun ledet var i full gang med kampanje mot å handle med Midtøstens eneste demokrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Halvorsen hadde fått voksenopplæring av sin statsrådskollega utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han hadde forklart henne at hun som regjeringsmedlem ikke kunne støtte en boikott som var i strid med norske utenrikspolitiske prinsipper.

Likevel dukker det fortsatt opp enkelte boikottoppfordringer, som nå for noen dager siden, da dagligvarekjeden Rimi fikk kritikk for å selge israelske poteter.

En privatperson fra Oslo, Johanna Engen, gikk ut med oppfordring om å slutte å handle på Rimi så lenge butikken selger varer fra Israel som er dyrket «på palestinsk jord som de har okkupert».

Kampanjen spredte seg raskt både i sosiale og tradisjonelle medier og førte til en storm av innlegg på Rimis Facebook-sider.

Og det hjalp tilsynelatende ingenting at Rimi forsikret at de ikke solgte noen varer produsert på «okkuperte områder». For denne typen aksjonister bryr seg tydeligvis ikke det minste om at de driver med grov feilinformasjon. Eller kanskje de rett og slett mener at alt jødisk land er okkupert og at det ikke burde eksistert noen israelsk stat i det hele tatt?

Men det er ikke bare mishagsytringer som har funnet veien til Rimis Facebook-sider. Også Israels venner har vært aktive. Og der i gården har israelske poteter plutselig blitt kjempepopulære, også blant folk som i utgangspunktet ikke har karbohydratfylte rotfrukter som favorittkost.

Ut fra bilder og innlegg å dømme skulle det ikke forundre oss om Rimi de siste dagene har opplevd en økning i etterspørselsen etter akkurat denne typen poteter.

Dette bildet postet Vebjørn Selbekk på sin Facebookside for en drøy uke siden.

Gjennom å forvandle boikottlisten til en handleliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man bør løpe og kjøpe israelske varer med en gang det kommer oppfordring om å la det være. Boikottaktivistene må forstå at de tar en betydelig risiko. En risiko for at de varene de oppfordrer til å la være å kjøpe, ikke kommer til å selge mindre. Men mer.

Når palestinademonstranter plager de parfymeriene som selger Ahava-produkter fra Dødehavet, så bør Israels venner kjenne sin besøkelsestid. Man bør støtte opp om de butikkene som tross trakasseringen fortsetter å selge israelske velværeprodukter.

Når det kommer oppfordringer om å boikotte Soda Stream, så er det tid for å vurdere om man kanskje likevel kunne trenge en sånn brusmaskin i heimen. Kjekt å ha.

Og når Midtøstens eneste demokratiske poteter nå skal boikottes, så er det akkurat de som bør havne på middagsbordet i de tusen israelvennlige hjem.

God middag!

Les også
Norsk handel med Israel øker igjenImport fra Israel
Les også
Importøkning fra Israel til tross for krig i GazaImport fra Israel